Et borgerforslag om at sundhedsfagligt personale skal kunne hjælpe ved befrugtning i forbindelse med såkaldt altruistisk surrogati har rundet 50.000 underskrifter.
Det betyder, at forslaget skal tages op i Folketinget. Det oplyser Folketinget selv i en nyhed på sin hjemmeside.
Altruistisk surrogati, som også omtales som altruistisk surrogatmorskab betyder, at en kvinde bærer og føder et barn for et barnløs par uden at tjene penge på det.
Forslaget kan dog først tidligst fremsættes i Folketingssalen 7. oktober, hvor det næste folketingsår begynder.
Borgerforslaget blev offentliggjort 2. juni og nåede de 50.000 underskrifter onsdag. Forslaget er stillet af syv kvinder. De skriver i begrundelsen for forslaget, at de alle frivilligt og uden økonomisk kompensation har båret børn for par, der ikke selv kunne få børn.
Møder opbakning
Det er lovligt i Danmark, men det er ikke lovligt for dansk sundhedspersonale at hjælpe ved befrugtningen, og derfor har de alle syv måtte finde løsninger uden for det danske sundhedsvæsen.
- Vi stiller dette borgerforslag i håbet om, at vi i Danmark vil tage ansvar for at skabe en god, dansk model for altruistisk surrogati, der kan skabe trygge rammer herhjemme for de involverede familier, lyder det i borgerforslaget.
Det Etiske Råd har tidligere bakket op om, at sundhedspersonale skal kunne medvirke ved altruistisk surrogatmorskab. Det skete i en udtalelse i januar 2023. Det var et stort flertal, der anbefalede, at reglerne skulle ændres.
Regeringspartiet Moderaterne satte også for nylig fokus på emnet, da partiet i juni foreslog at tillade de altruistiske surrogatmødre at blive befrugtet i Danmark.
- Hvis man er så heldig, at en kvinde vil bære ens barn, er rugemoren tvunget til at tage til udlandet for at blive insemineret, sagde Rosa Eriksen, sundhedsordfører for Moderaterne.
- Det mener vi, at man bør kigge på, for det kan ikke være meningen, at man skal rejse til udlandet for at blive insemineret, inden man skal tage hjem til Danmark for at føde barnet.
Rosa Eriksen betonede, at det er et selvstændigt forslag fra Moderaterne, som der ikke nødvendigvis er enighed om i regeringen.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.