
Faldefærdige bygninger med skæve vinduer, huller i taget, afskallene facader og overgroede haver.
I flere landsbyer rundt om i landet står misvedligeholdte huse og skæmmer landsbybilledet til frustration for kommuner, som ønsker husene revet ned.
Men hvis husene er ejet af private, er der ikke meget man som kommune kan gøre.
I Vesthimmerland Kommune forsøger man dog nu at komme problemet til livs ved at tilbyde lodsejerne penge: Få 50.000 kr. for at rive din øjebæ ned. Det skriver DR.
Ifølge borgmester Per Bach Laursen (V) er en stor del af udgiften betalt af statens pulje til områdefornyelse.
- Vi vil gerne af med bygningerne, blandt andet fordi vi vil have flere til at bo i området. Det bliver nemmere, hvis vi får de gamle bygninger væk, siger han.
Et dyrt problem for mange
Tidligere på året kom det frem, at flere kommuner ikke har råd til at fjerne faldefærdige bygninger på landet.
Men husene koster også kommunerne økonomisk, hvis de ikke bliver revet ned, har Steffen Damsgaard (V), formand for Landdistrikternes Fællesråd, udtalt:
- For hvis først der står en stor, faldefærdig industribygning og skæmmer, eller der står boliger, som er forladte og faldefærdige, så er det jo ikke et sted, man hverken har lyst til at starte en forretning eller bosætte sig, mener han.
Udvalget for levedygtige landsbyer anbefalede for mere end syv år siden den daværende regering, at kommunerne årligt skal have mindst 330 mio. kr. i statens pulje til områdefornyelse til for eksempel nedrivning. Men den slags penge har på intet tidspunkt været tilgængelig i puljen.
I de større bykommuner kan der være flere penge at rutte med, når gamle, faldefærdige bygninger skal rydes af vejen på kommunens initiativ.
I Kolding vil kommunen købe en større bygning i byens centrum til den nette sum af 30 mio. kr. for efterfølgende at rive bygningen ned.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.