
ESBJERG: En stor succes.
Så præcist kan det siges, når Esbjergs borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) ser tilbage på den første halvdel af tre år, hvor folkeskolerne i Esbjerg har været en del af frihedsforsøget i syv kommuner, der udspringer af velfærdsaftalerne på ældre-, børne- og skoleområdet, regeringen indgik i 2021.
- Helt grundlæggende har det virkelig givet et enormt engagement ude i folkeskolerne, hvor vi oplever, at det, at man føler, at man har stor indflydelse, har givet masser energi, fortæller han til DK Nyt.
Nogle af de tiltag, som folkeskolerne i Esbjerg Kommune har forsøgt sig med i det første halvandet år, er kortere skoledage, flere små hold og flere lærere til eleverne, og det har vist gode resultater allerede.
- Eleverne fortæller, at de er gladere og synes, de har en bedre skoledag. De er glade for, at vi i høj grad har færre timer og flere timer med to lærere. De ansatte er meget enige, og fortæller, at eleverne har en langt bedre skoledag, siger han.
Han bakkes op af kommunens store evaluering af forsøgets første år, der bygger på omkring 5.000 besvarelser af et spørgeskema og mere uddybende interviews med grupper af elever og voksne.
Her forklarer eleverne, at de er blevet gladere for at gå i skole, fællesskabet er blevet bedre, og de møder voksne, der har bedre tid til dem, og det virker godt, at der er færre forskellige voksne omkring eleverne. Det er nemmere at spørge en voksen om hjælp, og de kan bedre løse opgaverne, lyder det.
De forløbelige resultater møder stor glæde hos borgmesteren.
- Der er positive resultater hele vejen rundt, og der er heldigvis ikke noget, der går i den forkerte retning. Vi har kun gennemført et skoleår, så det er svært at kunne fortælle om virkningerne rent fagligt, men vi kan bare konstatere, at friheden møder stor opbakning hos elever, forældre og ansatte, siger Jesper Frost Rasmussen.
Lokalt partnerskab
Som et element i at få det meste ud af erfaringerne fra frihedsforsøget har man i Esbjerg Kommune oprettet et lokalt partnerskab.
I første omgang var partnerskabet tiltænkt, at Jesper Frost Rasmussen, kommunaldirektøren og repræsentanter fra de forskellige skoler i kommunen skulle dele deres erfaringer. Men som tiden er gået, tæller partnerskabet nu også BUPL, lærerforeningen, ledelsesrepræsentanter, forældre og elever.
- Alle parter omkring folkeskolen deler erfaringer. Alle stemmer kommer og udveksler erfaringer med hinanden, og det har vist sig at være meget brugbart i forhold til at se, hvad der virker, og hvad vi måske skal droppe igen, forklarer Jesper Frost Rasmussen.
En af de tiltag, der er kommet ud af det lokale partnerskab, er en selvstændig forældrebestyrelse, så der ikke kun er en bestyrelse på hvert enkelt af de syv skoler, men også på hver enkel matrikel lokalt på skolerne. Tiltaget har ført til stor fremgang i forældrenes engagement.
- Forældrene føler, at de kommer tættere på, og at de kan være med på at drøfte de elementer, der er vigtige på den enkelte matrikel, så det bliver mere konkret, forklarer borgmesteren og tilføjer:
- Det er i hvert fald en af de ting, som vi håber, også er her efter de tre år – og som vi måske kan inspirere til, at vi får implementeret på landsplan.
Flere idéer
I de syv kommuner, Helsingør, Rebild, Viborg, Middelfart, Holbæk, Langeland og Esbjerg, bliver der nu taget hul på den sidste halvdel af frihedsforsøgene.
I Esbjerg ser Jesper Frost Rasmussen frem til endnu flere idéer, der banker på for at blive implementeret i den kommende tid. Og så glæder han sig til, at der kan måles på resultaterne rent fagligt.
-Jeg er helt sikker på, at friheden er kommet for at blive, og så skal vi bare have fundet en model for, hvordan vi praktiserer det ude på folkeskolerne.
DK Nyt vender tilbage med nyt fra alle syv frihedsforsøg.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.