
Regeringen vil fremsætte et lovforslag, der skal gøre det til en skærpende omstændighed, hvis en lovovertrædelse er motiveret af ære. Det siger udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) til Berlingske.
- Der skal ikke være nogen tvivl om, at den enkelte friheds- og borgerrettigheder er vigtigere end familiens forståelse af, om man er kærester med den rigtige eller går rigtigt klædt, siger han til avisen.
Det er allerede en strafskærpende omstændighed, hvis motivet til en forbrydelse skyldes offerets etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering. Det nye er, at et æresrelateret motiv nu også skal være med til at hæve straffen, hvis det står til regeringen.
Forslaget fra Kaare Dybvad Bek var også en del af Kommissionen for den glemte kvindekamps anbefalinger fra starten af året.
De danske domstole har de seneste 20 år dømt personer for æresdrab i to sager. Altså drab, hvor motivet for at slå offeret ihjel var relateret til ære. Det første skete i 2005, hvor 18-årige Ghazala Khan blev skudt og dræbt af sin bror.
Ifølge Kaare Dybvad Bek kan der være et mørketal. Det bygger han blandt andet på antallet af kvinder med minoritetsbaggrund, som opholder sig på krisecenter, siger han til Berlingske.
Men han mener også, at det er vigtigt at sende et signal om, at æresrelateret kriminalitet er uacceptabelt, lyder det.
Det er ikke første gang, at regeringen lader sig inspirere af Kommissionen for den glemte kvindekamps forslag.
I maj lød det, at regeringen var klar til at finde en model, så personer, som er blevet udsat for æresrelateret vold og social kontrol, i særlige tilfælde kan fravælge en sagsbehandler, hvis de ikke er trygge ved vedkommende.
Også det forslag udsprang af kommissionens rapport.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.