

Sagen om den omstridte arbejdspligt, som er målrettet indvandrere uden job, skaber fortsat heftig debat i Folketingssalen, selv om der torsdag var bred opbakning til et lovforslag, som betyder, at adoptivbørn fritages for arbejdspligten.
Den er en del af regeringens kontanthjælpsreform, der er trådt i kraft, men hvor der efterfølgende har været kritik, fordi især adopterede børn var omfattet af reglerne.
De Radikale kan ikke forstå, at danske børn er omfattet af reglerne, hvis deres forældre har arbejdet i udlandet i en årrække, og familien dermed ikke har boet eller betalt skat i Danmark.
De Radikales beskæftigelsesordfører, Samira Nawa, var meget aktiv under torsdagens førstebehandling og brugte sin partikollega og folketingsmedlem Stinus Lindgreen som eksempel.
Fra 2012 til 2015 arbejdede han som forsker i New Zealand, hvorfor han og familien ikke boede i Danmark. Det betyder konkret i dag, at Lindgreens børn er dårligere stillet i kontanthjælpssystemet, selv om Lindgreens børn er danske.
Lindgreens ældste søn har autisme, så offentlige ydelser bliver måske relevante for ham på et tidspunkt.
"Sådan er systemet"
Men sådan er systemet skruet sammen, og det er i udgangspunkt rimeligt, lød det fra beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S). Hun har altså ingen intentioner om at undtage børn, hvis forældre har arbejdet i udlandet i en periode.
- Det er gældende regler i dag. Det er sådan, det er i dag. Det har vi bygget videre på med det skærpede beskæftigelseskrav. Som jeg har sagt tidligere, er det fornuftigt at prøve at lave et værn omkring vores velfærdsydelser, så de for det første ikke bliver en selvstændig tiltrækningskraft, men også så der er noget rimeligt i, at hvis du kommer hertil fra udlandet og beder om at blive forsørget af det danske fællesskab, at så starter du lavere.
- Men også, at hvis de er udrejst i en årrække og betaler skat i et andet land, så starter du også lavere, hvis du kommer hjem og beder om kontanthjælp, sagde ministeren blandt andet.
En række partier, som er med i aftalen om arbejdspligt, blev også af De Radikale spurgt ind til emnet.
Venstres beskæftigelsesordfører, Kim Valentin, sagde blandt andet, at han er "sikker på, at der i løbet af dette lovforslag kan være andre grupper, som også kan blive undtaget".
- Jeg ved ikke, hvilke grupper det er, sagde han.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.