
Kommunerne kan spare dobbelt så mange milliarder på ledelse og administration som forudsat i regeringsgrundlaget. Havde man i hvert fald analyseret sig frem til i den liberale tænketank Cepos, som – mens økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommuner gik ind i slutfasen – har beregnet besparelsespotentiale, hvis kommunerne følger best practice. Tænketanken kaldte selv udregningen “forholdsvis konservativ”.
Økonomiaftalen faldt fredag på plads efter maratonforhandlinger og indeholder bl.a. et løft af servicerammen på 3,4 mia. kr. Det er det største løft af kommunernes økonomi i 15 år. I aftalen er der også udsigt til bl.a. færre regler og en ekstra hånd under de særlig vanskeligt stillede kommuner.
"Send flere penge" har undervejs været det centrale mantra i alle spilfægterierne mellem parter – der også tæller Danske Regioner, som hele to gange i denne uge kom med opråb om stigende udgifter til først tilskudsmedicin og så diabetesditto, mens regeringen på sin side lovede færre ansatte i centraladministrationen, og KL undrede sig over vismændenes anbefaling af strammere finanspolitik. Der er tværtimod tale om en for stram styring, lød det.
TV 2 lancerede et brag af en dokumentarserie, der såvel før som efter offentliggørelsen skabte dønninger for at vise det, som mange måske har haft en mistanke om; at kriminelle ikke kan operere uden at have mere eller mindre åbenlys støtte fra banditter i habitter i skikkelse af advokater eller andre umiddelbart velanskrevne borgere, der åbenbart selv har behov for flere penge.
Kommunale tilskud blev i dokumentaren fremhævet som nemme at gå efter, og udsendelsen førte til en stribe kommunale reaktioner. En borgmester måtte afvise at have talt med en central skikkelse i dokumentaren, mens flere kommuner vil tage samarbejdet med et involveret advokatfirma op til overvejelse eller endda helt suspendere det.
Den gennemsnitlige lønmodtager er steget i løn i de seneste ti år. Men med hvor meget – ja, det kommer an på, hvor i landet man bor, viste en AE-analyse.
Ikke alt handler dog om penge. I det kommunalt finansierede Erhvervshus Midtjylland har det i længere tid stået endog meget skidt til med arbejdsmiljøet, hvilket op til weekenden fik bestyrelsen til at fyre direktøren – og derefter i denne uge prompte ansætte en ny til at feje op.
Hvordan gør man en kommunal arbejdsplads attraktiv? Og hvordan får man de ansatte til at blive hængende i jobbet? Svaret er ifølge en stor spørgeskemaundersøgelse som så meget andet afhængigt af, hvem man spørger. Unge medarbejdere lægger vægt på én ting, ældre noget andet – og fordelt på faggrupper falder svarene også forskelligt ud.
Forureningen af vores omgivelser bliver ved med at spøge. Ved den gamle Cheminova-grund må Region Midtjylland sande, at oprensning af jorden har milliarddyre udsigter, så valget bliver i stedet at sætte en prop i, bogstaveligt talt, i form af en jernspuns. Miljøminister Heunicke – havets minister – beskyldes i en udløber af samme sag for vildledning og måtte tirsdag stå skoleret for sine politikerkolleger. Heldigvis kunne han senere på ugen komme stærkt tilbage som glad budbringer af et forbud mod PFAS. Fra 2026, men alligevel.
Hos S i Nyborg er en tidligere spidskandidat ked af det og bekymret for demokratiet, efter at hun med en ny konstituering og mod sin vilje har mistet en udvalgsformandspost. Hos V i Frederikshavn havde man ikke styr på proceduren og måtte derfor i første omgang opgive at vælge en spidskandidat.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.