dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Overborgmester i Københavns Kommune Sophie Hæstorp Andersen (S) foreslog fredag at frasælge kommunens investeringer i virksomheder med forbindelse til israelske bosættelser. (Arkivfoto)
Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Københavns Kommune stopper investeringer med tråde til israelske bosættelser

Københavns Kommune frasælger investeringer i selskaber, der ifølge FN har tråde til israelske bosættelser.
13. JUN 2024 6.39

KØBENHAVN: Fremover skal Københavns Kommune ikke investere i virksomheder, der har tråde til israelske bosættelser. Det står klart efter en afstemning i kommunens økonomiudvalg tirsdag.

Beslutningen blev godkendt med ni stemmer mod to, fremgår det af et referat fra mødet.

Det var medlemmer fra Socialdemokratiet, Enhedslisten og De Radikale, der stemte for, mens medlemmer fra De Konservative og Liberal Alliance stemte imod.

Beslutningen betyder også, at Københavns Kommune frasælger sine investeringer i selskaberne Airbnb, Expedia Group og Booking Holdings. Sidstnævnte driver blandt andet rejsesiderne Booking.com og Momondo.

Selskaberne fremgår af FN's liste over virksomheder med tråde til israelske bosættelser på eksempelvis Vestbredden. Israelske bosættelser er ifølge FN ulovlige. Københavns Kommune har hidtil haft omkring 6,8 millioner kroner investeret i virksomheder, der er på FN-listen.

Argumenter for

I fredags fortalte kommunens overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), om planerne for mødet. Da forklarede hun, at beslutningen handler om at lave ansvarlige og retfærdige investeringer.

- Jeg tror, at vi alle sammen er meget påvirkede af den situation, der er lige nu i Israel og Palæstina.

- Vi har som en stor investor et ansvar for at være med til at sikre blandt andet menneskerettigheder. Derfor synes jeg ikke, at vi skal investere i virksomheder, der har med ulovlige bosættelser at gøre, sagde Sophie Hæstorp Andersen fredag.

Beslutningen om at trække investeringer vidner netop om, at kommunen er sit ansvar bevidst, lyder det i en skriftlig kommentar fra Annette Stubkjær Rimmer, der er politisk rådgiver i Amnesty Internationals danske afdeling.

"Bosættelserne er i strid med international lov, og derfor er beslutningen helt i tråd med FN's anbefalinger på området. Derudover sender Københavns Kommune et vigtigt signal til virksomheder over hele verden om, at man skal holde sig fra at agere i ulovligt besatte områder", skriver hun.

Det er ikke kun Københavns Kommune, der har valgt at sætte en stopper for investeringer til de selskaber, der findes på FN's liste. I maj besluttede Københavns Universitet at stoppe investeringer i blandt andet Booking.com og eDreams, der også findes på FN-listen.

Beslutningen kom, efter at studerende rejste en teltlejr på universitets område i protest mod blandt andet dets investeringer i virksomheder med forbindelse til israelske bosættelser.


/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/koebenhavns-kommune-stopper-investeringer-med-traade-til-israelske-bosaettelser

GDPR