Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
I 2018 var der antallet af kommuner, hvor mere end én pct. af børn og unge havde kontakt med psykiatrien for første gang, steget til 44.
Foto: Christian Lindgren, Ritzau Scanpix

Langt flere børn er i kontakt med psykiatrien

Der er store forskelle på, hvordan regioner og kommuner håndterer børns og unges debut i psykiatrien, viser kortlægning.

Antallet af børn og unge med debut i psykiatrien er steget med 50 pct. i løbet af de ti år fra 2008 til 2018. I 2018 var der ca. 10.700 børn og unge under 18 år, som kom i kontakt med psykiatrien første gang, mens det ti år tidligere var 7.500.

Det viser en ny analyse fra Indenrigsministeriets Benchmarkingenhed. 

Tilbage i 2008 var der kun fire kommuner, hvor mere end én pct. af børn og unge havde kontakt med psykiatrien for første gang. I 2018 gjaldt det 44 kommuner, altså næsten halvdelen.

På tværs af regioner og kommuner er der forskelle på måden, den psykiatriske debut starter på.

I Region Hovedstaden var det første møde med psykiatrien akut for næsten 24 pct. af børnene, mens det samme var gældende for fem pct. af børnene i Region Midtjylland.

Forskel mellem kommuner

Ser man på tværs af børnenes bopælskommuner, er der også store variationer inden for samme region. Der er desuden store forskelle på tværs af kommuner, om det er kommunen eller praktiserende læge, der primært henviser børn og unge til det psykiatriske sygehusvæsen.

Analysen har også set på, hvilke indsatser disse børn og unge modtager. Det viser sig, at andelen, der får specialundervisning udenfor den normale klasse, stiger fra ca. ti pct. omkring debuten i psykiatrien til næsten 30 pct. to år senere.

Desuden kan man se, at elevernes trivsel i skolen kan bruges som en alarmklokke, skolen, kommunen og lægen skal være opmærksom på. To år inden den psykiatriske debut har disse elever lavere trivsel end andre elever, men den forbedres gradvist efter den psykiatriske debut.

Se hovedrapporten her

Se rapportens ledelsesresume her

Se, hvordan din kommune placerer sig, her

Se, hvordan din region placerer sig, her

Se hele rapporten incl. bilag her

ak