
98 procent af de skoleledere, der har svaret på undersøgelsen, mener, det er skolens opgave at fremme sunde madvaner. Men skolelederne er i vildrede. De mangler dokumenteret faglig viden om, hvordan ønsket om skolemad bliver til regulære sunde måltider.
Knapt halvdelen af skolelederne på skoler, der ikke har en madordning siger, de har behov for formidling af forskningsresultater på området. Mens det samme efterspørges af cirka en tredjedel af skolelederne på skoler, der allerede har en madordning.
Center for Måltidsinnovation
Et nationalt Center for Måltidsinnovation
Ingeniørforeningen foreslår at der etableres et nationalt Center for Måltidsinnovation, som skal være med til at sikre et ordentligt fagligt grundlag for indførelse og drift af madordninger.
- Vi skal bort fra tro og velmenende initiativer og i stedet have indsamlet og formidlet forskningsbaseret viden om, hvad der virker og er sundt, siger formand for IDAs udvalg for Erhverv - IT og Teknologi, Jørn Guldberg.
Han understreger, at et nationalt videnscenter også skal bygge bro mellem forskning og praksis, så den viden, der findes, kommer ud og arbejder.
Tidligere undersøgelser viser, at skolelederne, lærer, elever og forældre har et stort ønske om at indføre sund skolemad. Mange skoler har en eller anden form for madordning og mange tiltag er i gang ? men kun cirka 25 pct. af landet skoler har en skolemadsordning med både varm og kold mad:
- Det er spild af gode ressourcer, når skoler og kommuner hver især er i gang med at opfinde den dybe skolemadstallerken. Sund mad i skoler og andre institutioner er så vigtigt for folkesundheden, at det kræver et nationalt tiltag, siger Jørn Guldberg.
Ingeniørforeningen vurderer, at et nationalt Center for Måltidsinnovation kan etableres for 12 mio. kr. over fire år.
Om tallene:
Tallene bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt landets skoleledere. Undersøgelsen baserer sig på 385 besvarelser på i alt 1.793 spørgeskemaer udsendt til landets skoleledere i slutningen af 2006 og begyndelsen af 2007.
Læs IDAs forslag til et nationalt videnscenter til sikring af sund mad på skoler og i andre institutioner
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.