
Rundt om i landet står flere store, kommunale jordarealer næsten urørt. De vil uden menneskers forstyrelse med tiden blive overtaget af planter, dyre- og insektliv.
Får arealerne lov til at stå urørt længe nok, vil de til sidst have så meget plante- og dyreliv at de bliver kategoriseret som beskyttet natur under naturbeskyttelseslovens paragraf 3. Dermed mister kommunerne mulighed for endda at sælge jorden, så nye villakvartere eller industriområder kan opføres.
For at undgå at potentielle byggegrunde bliver beskyttet natur, fræser kommuner hvert år de store arealer, så planterne forsvinder. Det skriver Jyllands-Posten. Både KL og professor i makroøkologi fra Københavns Universitet, Carsten Rahbek, kritiserer situationen og anbefaler at reglerne på området ændres.
- Der er ingen, der vinder på, at reglerne gør, at kommunerne fræser områderne. Der bliver brugt penge og ressourcer på det, og hvis arealerne kunne få lov til at ligge i 20-30 år, ville de trods alt bidrage en smule til biodiversiteten, siger Carsten Rahbek og bakkes op ad Johannes Lundsfryd Jensen, der er formand for Kommunernes Landsforenings Klima- og Miljøudvalg:
- Det er en problematik, vi hører fra kommunerne. Det viser, at der er behov for at se på reglerne. Den kommende lov om natur- og biodiversitet bør sætte retning for, hvordan vi forvalter vores beskyttede natur, så vi på bedste vis balancerer hensyn mellem naturen og det levede liv, siger KL-formanden.
En fjerdedel har ikke styr på naturen
En fjerdedel af landets kommuner er ikke blevet færdige inden deadline med at registrere på deres beskyttet natur i forbindelse med Statens naturregistreringer for perioden 2015-2024.
Sådan lyder det i Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, har DK Nyt tidligere beskrevet.
Ni kommuner manglede ved deadline at gennemgå mere end 20 pct. af deres paragraf 3-natur.
- Når naturen er rigtigt registreret og tegnet ind på kort, er det nemmere for alle at passe på den. Samtidig er det også nemmere at planlægge for vindmøller, veje og andre anlæg, når man med retvisende kort kan sikre sig, at man tager højde for naturen, siger kontorchef Amanda Husted Simonsen Damsted fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.