
OPDATERET 16:44: Efter en mislykket udbudsrunde sidste år forsøger regeringen og en bred aftalekreds i Folketinget igen: Der skal rejses vindmøller på havet, så store som Storebæltsbroens pyloner, eller faktisk lidt større.
Der udbydes tre havvindmølleparker med en samlet effekt på 3 GW, og som noget nyt lægges der op til, at der kan gives statsstøtte for op til 55,2 mia. kr.
- Med de tre parker forventer vi, at vi kan dække Danmarks eget behov for grøn strøm flere år ud i fremtiden, siger klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) ved præsentation af aftale om havvind.
Da man senest indbød til et historisk stort udbud på havvind på seks GW, var der ingen, som ville være med. Det var simpelthen ikke en god nok forretning. Investorerne kunne ikke se, at udbyttet var tilstrækkeligt.
Der var brug for statslig støtte og garantier, hvilket klimaministeren også tidligere har luftet mulighed for.
Bydere skal konkurrere på pris
Regeringen vil have virksomhederne til at konkurrere om særligt et parameter: Prisen. Aftalen fastslår, at det bliver den virksomhed, der kan tilbyde staten de laveste udgifter, der vil vinde.
Den tilgang har været benyttet før, indtil man skiftede præmis og gik efter, at staten skulle have indtægter fra havvinden. Det slog fejl, og nu er vindmøllevirksomhederne tilbage til at konkurrere om at sikre staten de laveste udgifter.
- Staten påtager sig en risiko i projektet, siger Lars Aagaard.
Aftalepartierne har prioriteret 27,6 milliarder kroner i statsstøtte, mens det forventes, at virksomheder vil investere 57 milliarder kroner i projektet.
- Det er først, når udbuddet er slut, at vi kender det faktiske støttebehov, siger klimaministeren.
Der er planen, at der opstilles 150 havmøller, som bliver op til 280 meter høje, når man medregner vingerne. Storebæltsbroens pyloner er 254 meter høj.
- Vi forventer, at de første vindmøller kan snurre i 2032, siger Lars Aagaard.
To havvindmølleparker skal ligge i Nordsøen, og en skal ligge ved Hesselø i Kattegat. Udbuddene for alle tre parker åbner i efteråret 2025. Nordsøen Midt og Hesselø vil forventet have budfrist i foråret 2026, og Nordsøen Syd vil have forventet budfrist i efteråret 2027.
/ritzau/amp
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.