
AARHUS: Med tre mål, fem temaer og en række handlinger skal en ny LGBT+politik og en handleplan virkeliggøre Aarhus byråds ambition om, at Aarhus skal være en god by for alle uanset seksualitet og kønsidentitet. Det fremgår af indstillingen til byrådsmødet den 25. april, hvor politik og plan skal godkendes inden høringsfasen.
Handleplanen er resultatet af et beslutningsforslag fra S, V, SF, KF, EL og R om en LGBT+ politik i Aarhus Kommune vedtaget i byrådet i september 2021, og hvor processen blev sparket igang med en vedtagelse i januar 2022.
Planen er blevet til i et tæt samarbejde med den kommunale arbejdsgruppe for LGBT+Huset og med involvering af LGBT+borgere, LGBT+foreninger, interessenter og Aarhus Kommunes forvaltninger. Bidrag til politikken er bl.a. kommet via interviews, workshops, såkaldte masterclasses og dialogmøder.
- Det sender et stærkt signal om, at vi tager problemet enormt seriøst og erkender, at de her minoriteter har nogle udfordringer i forhold til trivsel, siger rådmand for sociale forhold og beskæftigelse Anders Winnerskjold (S) til Aarhus Stiftstidende. Han tilføjer, at der dog er nogle ting, der skal tages stilling til i budgetforhandlingerne senere i år.
Fem temaer
Der er tre overordnede mål for kommunens kommende politik: at alle børn, unge og voksne er trygge og trives, at alle føler sig anerkendt og respekteret, og at Aarhus er en mangfoldig og attraktiv by at leve og arbejde i – som Regnbuebyen Aarhus.
Målene i politikken skal realiseres med konkrete initiativer under fem overordnede temaer:
- Sundhed og trivsel
- Viden og inkluderende sprogbrug
- Tryghed
- Synlighed og mangfoldigt byliv
- Mødet mellem borgere og kommunen
Konkrete ideer
Under temaet sundhed og trivsel nævnes bl.a. bedre dialog med læger og sundhedspersonale, konkrete indsatser med masterclasses for unge om køn og kultur samt arrangementer i Folkehuse for ældre. Under temaet om viden er der fx fokus på antimobbestrategier og øget opmærksomhed i undervisnings- og fritidstilbud.
Under temaet tryghed indgår fx fokus på nattelivet og dialog med Midttrafik om uddannelse af buschauffører i konflikthåndtering og digital tryghed. Derudover skal det undersøges, om man kan supplere anmeldelser til politiet med nogle lettere tilgængelige app-hotlines til andre enheder.
Synlighed for LGBT+ personer kan øges med repræsentation af personer med dobbeltminoriteter i beslutningsprocesser og med regnbueinformation på hjemmesiden. Og endelig så kan mødet mellem kommunen og borgerne blive bedre fx med en gennemgang af standardbreve, blanketter og formularer for at sikre et inkluderende sprog.
Høringsfasen af den nye LGBT+ politik går igang i april og den ventes endelig vedtaget til juni. Udkastet til handleplanen for LGBT+politiken "Regnbuebyen" ses her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.