dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Det blev en lidt fesen valgfest, da statsminister Mette Frederiksen (S) og partifællerne 16. november 2021 mødte op i Amager Bio i København for at fejre kommunalvalget. Socialdemokratiet gik cirka fire procentpoint tilbage på landsplan og mistede meget terræn i de store byer. 18. november i år kommer det næste kommunalvalg, hvor det blandt andet er ventet med spænding, om det største regeringsparti kan holde fast i overborgmesterposten i København. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De tre regeringspartier har meget på spil ved kommunalvalget

Regeringspartierne har forskellige afsæt til kommunalvalget. Socialdemokratiet og Venstre skal revanchere tilbagegang i 2021, mens Moderaterne debuterer.
27. JUL 2025 10.18

Dårlige meningsmålinger på landsplan behøver ikke at resultere i et skidt kommunalvalg.

Men der er alligevel tendenser, der kan bekymre hos i hvert fald ét af de tre partier i SVM-regeringen før kommunal- og regionsrådsvalget, der afholdes 18. november.

Det vurderer to kommunale valgeksperter, som spår et svært valg for Moderaterne.

- Vi ved, at når man ser på alle små og nye partier, så gælder det, at de klarer sig jævnt dårligt ved kommunalvalg. Så for et nyt parti er det op ad bakke, siger Roger Buch, forskningslektor og centerleder på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Én ting er at klare sig i landspolitik, det er noget helt andet ved kommunalvalget. Det er 98 valgkampe.

- Man skal finde gode kandidater, man skal finde de rigtige emner, man skal finde nogle penge, man skal finde aktivister og køre en god lokal valgkamp. Det er rigtig svært, siger han.

Første kommunalvalg

Moderaterne stiller i år op til kommunalvalget for første gang.

Partiet har dog allerede omkring 30 byrådsmedlemmer i de 98 kommuner. De er skiftet til Moderaterne fra andre partier i denne valgperiode.

Det kan måske lyde som en fordel for Moderaterne, at partiet allerede har byrådsmedlemmer inden kommunalvalget. Men det er ingen garanti for succes.

- Et fællestræk for dem er, at de har forladt et andet parti. Har vælgerne stemt på dem, fordi de stillede op for et andet parti, og følger vælgerne så med? Det ved vi ikke, siger Ulrik Kjær, der er professor ved Institut for Statskundskab på Syddansk Universitet.

Moderaterne har siden folketingsvalget i 2022 haft en stribe dårlige sager i medierne, og opbakningen er svundet kraftigt i meningsmålingerne.

Roger Buch peger på, at kommunalvalg ikke er som folketingsvalg, hvor et parti får mandater, hvis det får over to procent af stemmerne. Ved kommunalvalg ligger spærregrænsen typisk ved tre eller fire procent.

- Hvis Moderaterne kan komme ind i byrådet i ti kommuner, så ville jeg være glad, hvis jeg var dem, siger han.

Mistede vælgere i de større byer

Det største regeringsparti, Socialdemokratiet, fik en lussing ved kommunalvalget i 2021, hvor partiet især mistede stemmer i de fire største kommuner, København, Aarhus, Odense og Aalborg.

Ulrik Kjær henviser til, at Socialdemokratiet dengang fik kritik for at fokusere mere på landområderne i valgkampen frem for de store byer.

- Min opfattelse er, at de ikke står det samme sted i dag. Ved folketingsvalget i 2022 lavede vi nogle analyser, der viste, at Socialdemokratiet på det tidspunkt var ret gode til at appellere til både storbyvælgere og landvælgere.

- De har fået lussingen for det, de gjorde i 2021, og så har de trukket følehornene lidt til sig politisk. De utilfredse er allerede forsvundet, så Socialdemokratiet står ikke nødvendigvis med de udfordringer denne gang, siger han.

Ifølge Roger Buch er København den af de store byer, hvor Socialdemokratiet får sværest ved at beholde magten.

- Det er sværest for dem i København, hvor de måske endda kan risikere kun at blive det tredjestørste parti (efter Enhedslisten og SF, red.).

- Så er det svært at gøre krav på overborgmesterposten, medmindre Socialdemokratiet vil ud i nogle vilde konstitueringer med den blå blok, siger han.

Godt forankret ude i kommunerne

Et spørgsmålstegn ved kommunalvalget er, hvordan Venstre klarer sig, siger Roger Buch og Ulrik Kjær.

Venstres godt forankrede organisation ude i kommunerne kan blive en fordel for partiet, ligesom den er det for Socialdemokratiet.

- De er meget stærke i kommunerne, de har langt de fleste borgmesterposter, og de har masser af kommunalpolitikere, ikke mindst erfarne, siger Roger Buch.

Ved det seneste kommunalvalg stillede hverken Moderaterne med Lars Løkke Rasmussen eller Danmarksdemokraterne med en anden tidligere Venstre-stemmesluger Inger Støjberg op.

- Et af valgets store spændende spørgsmål er, om Venstre, fordi det er et kommunalvalg, vil være i stand til at undgå en afskalning.

- Eller vil Venstre også ved dette valg stå i nogle aktuelle problemer, efter at de har mistet vælgere til den ene og den anden side, siger Ulrik Kjær.

Sådan klarede partierne sig ved KV21

Sådan klarede regeringspartierne sig ved kommunalvalget i 2021. I parentes er angivet partiernes udvikling i forhold til kommunalvalget i 2017.

  • Socialdemokratiet.: 28,4 procent (-4,0 procent). Mandater: 755 (-87).
  • Venstre: 21,2 procent (-1,9 procent). Mandater: 620 (-68).
  • Moderaterne: Stillede ikke op.

 

Siden kommunalvalget i 2021 har 26 borgmestre i landets 98 kommuner enten sagt farvel eller bebudet deres afgang fra posten efter valget i år. 12 borgmestre kommer fra Venstre og 10 fra Socialdemokratiet.

Fra Venstre:

Henrik Hvidesten, Ringsted.

Mads Sørensen, Varde.

Hans Østergaard, Ringkøbing-Skjern.

Ulrik Wilbek, Viborg.

Peder Christian Kirkegaard, Skive.

Mogens Gade, Jammerbugt.

Karsten Längerich, Allerød.

Mogens Eduard Jespersen, Mariagerfjord.

Erik Flyvholm, Lemvig.

Morten Andersen, Nordfyn.

Mads Jakobsen, Struer.

Tobias Birch Johansen, Læsø.

Fra Socialdemokratiet:

Marcel Meijer, Samsø.

Thomas Gyldal Petersen, Herlev.

Jacob Bundsgaard, Aarhus.

Sophie Hæstorp Andersen, København.

Kent Max Magelund, Brøndby.

Steen Wrist, Fredericia.

Thomas Kastrup-Larsen, Aalborg.

H.C. Østerby, Holstebro.

Birgit S. Hansen, Frederikshavn.

Hans Stavnsager, Faaborg-Midtfyn.

Kilder: Kommunernes Landsforening og KMD.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/de-tre-regeringspartier-har-meget-paa-spil-ved-kommunalvalget

GDPR