
Hvis du er kvinde, er der større sandsynlighed for, at du er udsat for vold, trusler om vold, mobning eller stress.
Det er nemlig hele 20,3 procent af kvindelige lønmodtagere, der har et hårdt psykisk arbejdsmiljø, mens det blandt mandlige lønmodtagere er 14,8 procent.
Det viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) på baggrund af data fra Danmarks Statistik og Arbejdstilsynet.
Analysen viser også, at kvinder er mere udsatte end mænd på tre parametre: vold og trusler, arbejdsrelateret stress og mobning.
Det er især vold og trusler om vold, som flere kvinder end mænd oplever, nemlig 11 procent af kvinderne imod 6,8 procent af mændene.
Kvinder er altså cirka 60 procent oftere udsat for vold og trusler i forbindelse med deres arbejde, og det er der forklaringer på.
- Når kvinder er mere udsat for vold og trusler, hænger det nok sammen med, at der er mange kvinder i omsorgsfagene, hvor man er tæt på borgerne. Det kan være på plejehjem og andre sociale institutioner, siger Kristoffer Lind Glavind, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Nøgletal fra KL viser, at 77 procent af alle ansatte i kommuner og regioner var kvinder i 2023.
300.000 danskere har et hårdt psykisk arbejdsmiljø
Ser man på tværs af arbejdsmarkedet har omkring 300.000 danske lønmodtagere et hårdt psykisk arbejdsmiljø. Det svarer til flere end hver sjette lønmodtager.
For at leve op til betegnelsen om hårdt psykisk arbejdsmiljø skal lønmodtageren enten være udsat for psykisk pressende situationer og vise symptomer på stress, eller være udsat for vold, trusler eller mobning på arbejdet og have depressive symptomer.
Definitionen følger belastningsindekset for psykisk arbejdsmiljø udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Sådan er analysen lavet
- Analysen er baseret på spørgeskemaundersøgelsen National Overvågning af Arbejdsmiljøet blandt Lønmodtagere (NOA-L) fra 2023, som blev udført af Danmarks Statistik for Arbejdstilsynet i starten af 2023, og som samler svar fra over 21.600 lønmodtagere.
- NOA-L er blevet koblet med Danmarks Statistiks registre.
- NOA-L 2023 er udtrukket blandt de godt 2,4 mio. lønmodtagere, som 1. januar var mellem 15 og 69 år, og som var registreret med mindst 34 timers arbejde per måned i september, oktober og november 2022.
- Ikke alle respondenter har besvaret alle spørgsmål. For eksempel er hårdt psykisk arbejdsmiljø uoplyst for omkring hver fjerde af respondenterne.
- En lønmodtager er kategoriseret som havende et hårdt psykisk arbejdsmiljø, hvis vedkommende falder inden for NFA’s ”belastningsindeks for psykisk arbejdsmiljø”.
- Læs den fulde rapport her.
Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
SRS
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.