
ALBERTSLUND: 19-årige Hediye Temiz har ifølge hende selv altid været en fighter både i skolen og i Taekwondo, som hun har dyrket på eliteniveau. Nu er tiden kommet dertil, hvor hun skal kæmpe i kommunalbestyrelsen. Både for at suge en masse viden til sig, opnå politiske mål og samtidig for at nå til tops - gerne helt til Folketinget.
Hediye Temiz er født og opvokset i Albertslund og til KV17 blev hun valgt ind i kommunalbestyrelsen for De Radikale med 128 personlige stemmer. Hun fik oven i købet også titlen som Danmarks yngste kvindelige udvalgsformand.
Hvordan blev du politisk interesseret?
- Jeg har altid været glad for politik, men jeg har aldrig rigtig haft tiden til at deltage aktivt i et parti. Det startede først for alvor for halvandet år siden, da vi strejkede ude på Høje Taastrup Gymnasium på grund af stramninger på uddannelsesområdet. I den forbindelse havde jeg inviteret nogle forskellige politikere ud på gymnasiet til et debatmøde, blandt andre Sofie Carsten Nielsen fra De Radikale var der, og hun var virkelig med til at fange min politiske interesse.
- Men det var først en halv måned før valget, at jeg kontaktede De Radikale her i byen og fortalte, at jeg gerne ville være en del af partiet og være med til at hænge plakater op og dele flyers ud. Og efter nogle møder fik de mig faktisk overtalt til at stille op til kommunalvalget.
Hvad var det, der helt præcist fik dig til at stille op?
- Jeg var hjemme og vende det her med at stille op med min mor, og hun var simpelthen så meget imod, at jeg ville stille op, og så tænkte jeg bare 'jamen så skal jeg helt sikkert stille op!' Min mor støtter mig næsten i alt, men hun var bange for, at jeg blev en skydeskive for negative kommentarer pga min alder og min anden etniske baggrund. Hun troede nu heller ikke helt på, at jeg ville gøre det og faktisk blive valgt ind.
- Men jeg er typen, der tænker, at ingen skal fortælle mig, at jeg ikke kan gøre det. Jeg har nok sådan et konkurrencegen, specielt når det er min mor, så skal jeg 'vinde' over hende. På den anden side blev hun også lidt stolt, fordi jeg faktisk sagde hende imod og fulgte min drøm og gik mine egne veje.
Hvad tænkte du, da du fik at vide, at du var blevet valgt ind?
- Det var urealistisk, og jeg kunne ikke helt forstå det. Det gav slet ingen mening i mit hoved. Også da jeg skulle op på rådhuset for at have forhandlingsmøder samme aften, sad jeg lidt og kiggede rundt, grinte og var sådan 'hvad foregår der?' Det var en vild oplevelse. Dagene lige efter valget var noget helt særligt. Den anerkendelse jeg har fået fra familie og venner, der er super stolte, er det hele værd. Det var fedt!
Hvordan tænker du, at din hverdag forandrer sig?
- Jeg havde åbnet en tøjbutik ti dage før kommunalvalget, fordi jeg jo slet ikke havde forventet, at jeg ville blive valgt ind. Men butikken er lukket nu, fordi jeg gerne vil fokusere på det politiske arbejde til at starte med, så butikken får jeg ikke tid til mere. Og så er der også det der med, at lige pludselig er der mange mennesker, der ved hvem jeg er. Jeg har oplevet et par gange, hvor folk på gaden siger 'hey, det er hende der pigen fra valgplakaten'.
Hediye Temiz har sat tid af indtil efter sommerferien for at lære det kommunalpolitiske arbejde at kende og komme ordentligt ind i rytmen. Hun har beskriver det selv som, at hun skal i 'praktik i forvaltningen' for at skrabe en masse erfaring til sig.
Hvordan er det at bevæge sig ind på nyt og ukendt land?
- Det er vildt spændende, men der er godt nok mange ting, jeg skal lære! Jeg synes, de andre i kommunalbestyrelsen har været rigtig støttende og gode til at tage imod mig, og de ved godt, jeg ikke er inde i tingene endnu. Jeg føler ikke, at der er tårnhøje forventninger til mig endnu, fordi jeg stadig er meget ny, og det synes jeg er rigtig fedt. Så kan jeg tage mig tid til at lære det hele.
Er det slet ikke grænseoverskridende at være helt ny?
- Nej, egentlig ikke. Jeg tror det har noget at gøre med, at jeg har trænet taekwondo på eliteniveau tidligere i livet, hvor jeg har rejst rundt i verden for at træne og kæmpe. Så jeg har nok i en tidlig alder lært at gå over den der tryghedsgrænse, så nu når jeg skal prøve noget nyt, så synes jeg ikke, det er så grænseoverskridende. Men jeg er nok også lidt en person, der godt kan lide at komme fremad, og hvis jeg laver fejl, så laver jeg fejl, men så lærer jeg af dem.
Hvad glæder du dig mest til?
- Jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang med udvalgsarbejdet for Kultur og Fritid, for det er der, hvor min interesse ligger og noget jeg virkelig brænder for. Vi kæmpede jo også for at få formandsposten for Kultur og Fritid til mig, netop fordi det er der, jeg har noget viden og synes det er virkelig spændende, så det glæder jeg mig meget til!
Hvad tror du bliver en udfordring?
- At jeg sidder i økonomiudvalget! Men til gengæld føler jeg mig i trygge hænder og føler mig godt støttet, men der er godt nok mange ting. Jeg har ikke lige så meget styr på økonomi, men jeg er sikker på, at det hele nok skal gå, og jeg får det lært!
Hediye Temiz er landets yngste 'forkvinde' med sine 19 år, og den eneste med en formandspost, der er yngre end hende er Aabenraas Jonas Hasse (S), der er formand for 'Ung i Aabenraa'-udvalget. Hediye Temiz' alder gør hende også til den yngste i den nye kommunalbestyrelse.
Hvordan er det at være den yngste i kommunalbestyrelsen?
- Det er faktisk helt fint, det er ikke noget, jeg tænker så meget over. Da jeg var lille og gik skole ville jeg tit hellere sidde og snakke med de voksne end at lege med dem på min egen alder. Lærerne og pædagogerne har altid syntes, det var en svaghed og et dårligt tegn. I dag er det dog en styrke for mig at kunne snakke med folk, der er en del ældre end mig selv og turde diskutere og arbejde sammen med dem. Aldersbarrieren rører mig overhovedet ikke.
Har du fået nogle smarte kommentarer med på vejen om din alder?
- Årh ja! Den der 'du er vist lidt for ung' har jeg fået et par gange, men jeg plejer at være nogenlunde god til at håndtere det. Jeg kan godt finde på at svare lidt flabet tilbage, men med et glimt i øjet. Jeg synes generelt, der er en tendens til, at folk der er ældre end en selv, dømmer og tolker hurtigt på, at hvis man er ung, så ved man heller ikke rigtig noget. Jo mere livserfaring og jo ældre man er, jo bedre er man til at tage beslutninger. Og det synes jeg er lidt forkert.
- Jeg tror det er sundt at få nogle friske øjne på tingene. Det er også noget af det, jeg lidt håber på, at jeg kan vise kommunalbestyrelsen. At selvom jeg er ung, kan jeg stadig godt være dygtig og træffe gode og velovervejede beslutninger.
Er der noget bestemt, du gerne vil opnå med din tid i kommunalbestyrelsen?
- Personligt vil jeg selvfølgelig rigtig gerne kunne udvikle mig og blive god til det politiske spil, for jeg skal da heller ikke lægge skjul på, at jeg en dag gerne vil ind i Folketinget. Men politisk vil jeg gerne være de unges, kvindernes og dem med anden etnisk baggrunds stemme. Ikke fordi jeg glemmer de ældre, men det er bare de grupper, jeg primært fokuserer på.
Hvad giver dig gå-på-mod for at opnå disse ting?
- Som sagt har jeg et konkurrencegen, og jeg kæmper altid for gøre mit bedste. En form for vindermentalitet. Da jeg gik til sport, ville jeg være den bedste. I skolen ville jeg være den bedste. Og jeg tror, det er lidt det samme nu. Og så tror jeg også det handler om, at jeg synes der mangler ‘den gode fortælling’ om folk med anden etnisk baggrund.
- Jeg synes, der er mange politikere inde på Christiansborg, der tegner et billede af, at unge med anden etnisk baggrund er dovne og ikke kommer nogle vegne, men der er altså rigtig mange, der lykkes. Så jeg vil gerne vise politikerne, borgerne og andre unge med anden etnisk baggrund, at hvis man drømmer om noget og kæmper for det, så kan man sagtens opnå det.
Hvad synes du så, er det bedste ved din kommune?
- At man har hele verden i en kommune på grund af mange forskellige kulturer og mennesker. Samtidig er der et godt kutlur- og fritidsliv - der er noget for både børn og voksne. Jeg tror ikke, jeg kommer til at flytte ind til København, fordi Albertslund er så meget en del af mig.
Hvad kan gøres bedre?
- Vi skal have mere fokus på de unge, gerne et samlingssted for de unge. Samtidig burde man også arbejde for at få flere unge til byen og få dem til at blive i stedet for, at de flytter ind til storbyen.
Blå Bog
Fulde navn: Hediye Dilara Pekerman Temiz.
Alder: 19 år.
Erhverv: Selvstændig butiksejer.
Bopæl: Bor stadig hjemme hos sin mor sammen med sine bedsteforældre.
Udvalg: Kultur og Fritid-, Tema- og Økonomiudvalget.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.