Rådet for Socialt Udsatte har netop offentliggjort en undersøgelse, der viser, at fattige, psykisk syge, hjemløse, misbrugere og andre socialt udsatte ofte bliver mødt med en nedladende tone, når de går til lægen, kommer på skadestuen eller er indlagt på hospitalet.
Det kommer ikke bag på Socialpædagogernes næstformand Marie Sonne:
- Det er et udtryk for, en af de mere triste sider af vores velfærdssamfund og for hvordan samfundet i al almindelighed ser på den her gruppe medmennesker. Jeg synes ikke man kan laste lægerne, at de kommer til kort over for den her gruppe borgere. For det, de efterspørger, er jo andet og mere end den lægefaglighed, lægerne har på hylden. Ofte vil de socialt udsatte som patienter kræve en langt bredere social indsats end lægerne er klædt på til at kunne yde. Så undersøgelsen peger på et hul, men ikke et, lægerne nødvendigvis kan eller skal lukke.
Marie Sonne peger derfor på behovet for at skrue særlige tilbud sammen, så man kan møde de socialt udsattes behov:
- Vi har anbefalet kommunerne, at de opretter såkaldte ressourcecentre, hvor man samler flere fagligheder og kompetencer under et tag, sådan at kontakten til borgerne kan tage udgangspunkt i deres behov og situation. Her kan borgerne møde både læger, socialrådgivere, socialpædagoger og så videre, sådan at den behandling, de modtager, er målrettet netop deres behov. Og det vil jo både være en fordel for patienten og for systemet, når det gælder sager som den, der blev beskrevet i pressen i går, hvor patienten både har brug for medicinsk og social støtte og behandling, siger Marie Sonne.
Rådet for Socialt Udsattes undersøgelse bygger på interview med socialt udsatte fra herberger og væresteder i hele landet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.