ODSHERRED: Skifteretten i Holbæk har tirsdag stadfæstet den rekonstruktionsplan for Odsherred Varme, som redder varmeværket fra konkurs. Det skriver flere medier, bl.a. TV2 Øst og Cleantech Watch.
Et flertal af kreditorerne stemte for rekonstruktørernes forslag, som betyder, at varmeværket bliver gældfrit om 45 år, men at forbrugerne indtil da må betale en høj varmepris, og at kreditorerne går glip af en stor del af deres tilgodehavende.
Dividenden til finansielle kreditorer bliver 59 pct., til ikke-finansielle kreditorer 26 pct.
Selskabet er endt i en rekonstruktion på grund af en gæld på knap 1,5 mia. kr., efter at et fjernvarmeprojekt kuldsejlede. Med rekonstruktionen bliver gælden nu halveret.
- Det er en stor lettelse og glæde, at vi har fundet en løsning på denne komplekse sag. En sag, der har haft stor betydning – ikke kun lokalt, men for hele branchen, siger bestyrelsesformand Lars Therkildsen til TV2 Øst.
Også moderselskabet Odsherred Forsyning er sendt i rekonstruktion på grund af varmeskandalen i datterselskabet, og i skifteretten blev det godkendt, at den sag skal behandles i skifteretten til august.
Advokatundersøgelse klar
På et byrådsmøde mandag aften blev det godkendt, at kommunen ville bede Kommunekredit foreslå en lavere dividende, så de finansielle kreditorer - primært Nordea og Odsherred Kommune via Kommunekredit - kun fik 52 pct. af deres tilgodehavende i stedet for de foreslåede godt 59 pct.
Formålet var at give selskabet bedre mulighed for at overleve den 45-årige tilbagebetalingsperiode og samtidig sikre en varmepris, som kunderne kan betale og ikke flygter fra. Hvis det ikke lykkedes at få dividenden sat ned, ville kommunen bede Kommunekredit undlade at stemme.
Ifølge Sjællandske Nyheder kom det forslag dog slet ikke på bordet, da der var flertal for rekonstruktørens forslag.
Advokatundersøgelse klar
På byrådsmødet blev det også godkendt, at Bech-Bruuns advokatundersøgelse, som mandag blev præsenteret for byrådet, bliver offentliggjort, så snart den er renset for personhenførbare og fortrolige oplysninger. Det bliver formentlig i løbet af denne uge.
Undersøgelsen skal først behandles politisk efter sommerferien, så der bliver ordentlig tid til at læse den.
Det fremgår også, at Ankestyrelsen efter henvendelser fra foreningen Fair Fjernvarme har bedt Odsherred Kommune om en udtalelse med henblik på at tage stilling til, om der skal rejses tilsynssag. Til det formål vil advokatundersøgelsen blive sendt til Ankestyrelsen.
Bestyrelser skal klædes bedre på
Hele sagen bør ifølge erhvervsorganisationen Tekniq føre til eftertanke om, hvordan man klæder bestyrelser på i offentligt ejede selskaber.
Ifølge Tekniq betyder sagen, at de berørte virksomheder må vinke farvel til tre fjerdedele af de penge, de ellers havde til gode.
Dermed bliver det tydeligt, hvor galt det kan gå, når økonomien i forsyningsselskaber ikke bliver styret ordentligt, lyder det fra Tekniq, hvis medlemsvirksomheder har op til tocifrede millionbeløb i klemme.
- Den her sag bør give anledning til at se grundigt på, hvordan man fremover sammensætter og klæder bestyrelser på i offentligt ejede selskaber, siger Nicolai Siegumfeldt, underdirektør i Tekniq.
Organisationen opfordrer til, at sagen bliver brugt til at skabe bedre rammer for ansvarlig ledelse og bestyrelsesarbejdet i forsyningsselskaberne.
- Der er en risiko for, at sager som denne får betydning for den tillid og sikkerhed, der skal være, når virksomheder indgår kontrakter med offentlige selskaber. Det har vi som samfund ikke råd til at ignorere, siger Nicolai Siegumfeldt.
I Odsherred har man allerede besluttet, at der fremover ikke skal sidde politikere, men professionelle i større offentlige selskaber i kommunen.
Artiklen er løbende opdateret.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.