
Regeringens landdistriktsudspil fyldte i flere omgange nyhedsbilledet i denne uge. Der blev disket op med godbidder om udvidelse af medicinuddannelsen i Esbjerg, om muligheden for hotelbyggeri på Lolland og om grønne energimillioner til klimabevidste kommuner. Placeringen af den slags grønne energianlæg i det åbne land kan få sindene i kog, og allerede mandag havde en stribe jyske borgmestre ministerbesøg for at appellere til større grad af selvbestemmelse.
Det meste blev taget godt imod, men KL kalder direkte idéen om grønne energimillioner for "en ommer", mens der også blev advaret om faren for yderligere udsultning af den kollektive trafik, og en oppositionspolitiker kaldte udspillet “et fint lille hæfte”, der dog ikke løser alle problemer ude på landet – et udsagn som Landdistrikternes Fællesråd tilsluttede sig i DK Nyts podcast Kort Fortalt.
Den indledende opvarmning til budget 2025 er i gang i samtlige 98 kommuner, og flere kan allerede nu se, at der kommer til at mangle penge. Nogle taber på grundskyld pga. de nye ejendomsvurderinger, mens andre mener sig særligt vanskeligt stillede og søger om sammenlagt 890 mio. kr. til anlæg – fra en pulje på 200 mio. kr.
I Aarhus mangler man svimlende 1,6 mia. kr. i kassen, hvilket bliver stærkt kritiseret af oppositionen. I Køge har man haft travlt, mens andre holdt sommerferie, og er lykkedes med at rette op på to forvaltningers underskud, og i Næstved retter en nytiltrådt direktør slet skjult kritik af sin forgænger – der har simpelthen ikke været styr på den måde, man styrer udgifterne på.
Skives Venstre-borgmester blev i starten af ugen nr. 11 i rækken af siddende borgmestre til at meddele, at han ikke genopstiller. Det får formentlig flere af hans partifæller til at stille op til kampvalg om at blive hans efterfølger, mens det i Thisted kun er samme partis gruppeformand, der har meldt sig som kandidat. I Ringsted har den siddende V-borgmester modstand i egen fløj; de øvrige borgerlige partier har rottet sig sammen i et valgforbund uden om borgmesterpartiet.
I sidste uge kom det frem, at fratrådte chefer og ansatte i regioner og ministerier i strid med reglerne har haft ansættelsesaftaler, der udløser gyldne håndtryk, og det blev i denne uge fulgt op af DK Nyt og Kommunens afsløring af, at den type aftaler fortsat eksisterer – i hvert fald i Region Midtjylland.
På chefgangene har Guldborgsund fundet sin nye centerchef på børneområdet i en lokal skikkelse, det samme har Aabenraa med sin nye konstituerede sundhedschef, mens Fredericia må vinke farvel til sin HR-chef, der vender tilbage til uddannelsesverdenen.
Mange tusind unge rundtomkring i landet er hverken i job eller uddannelse, men der er store geografiske forskelle, kunne DK Nyt onsdag berette. Hvis man ser på opvækst i stedet for bopæl, er det Nordsjælland og Vestjylland, der stikker positivt ud.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.