
Der er ingen at pege fingre af. Frederikshavn Kommunes længe ventede advokatundersøgelse af de økonomiske problemer på Frederikshavn Havn frikender både fhv. borgmester Birgit S. Hansen (S) og kommunaldirektør Thomas Eriksen for deres roller i forbindelse med Frederikshavn Havns dårlige økonomi, der endte med en gæld på 1,7 mia. kr.
Sådan lyder det på et pressemøde onsdag eftermiddag.
Undersøgelsen, som er udarbejdet af advokatfirmaet Bech-Bruun, slår fast, at hverken borgmesteren eller kommunaldirektøren har tilbageholdt oplysninger, handlet ansvarspådragende eller undladt at reagere i sagen. Begge blev løbende orienteret af havnens bestyrelsesformand og direktion, og advokaterne finder ikke grundlag for at kritisere deres ageren.
Undersøgelsen har blandt meget andet ført til, at advokatfirmaet har gennemgået ca. 680.000 mails fra perioden 2019-2024. Mails, der var ældre end fem år, er ikke blevet inddraget, da Frederikshavn Kommune automatisk sletter ældre mails.
Undersøgelsen bekræfter også, at byrådsmedlemmerne June Menne (S) og John Lamp Henriksen (K), der også sad i havnens bestyrelse, havde ret til at informere kommunen om forhold i bestyrelsen. De var som kommunalt udpegede medlemmer forpligtede til at holde kommunen orienteret og var ikke underlagt en tavshedspligt, der forhindrede dem i at videreformidle relevante oplysninger.
Advokatfirmaet konkluderer, at havnens økonomiske problemer især skyldes for optimistiske budgetter, dårlig økonomistyring og for mange store anlægsprojekter, der blev sat i gang på en gang. En manglende reaktion på likviditetskrisen i 2022 forværrede situationen, mens byggeriet af olieterminalen til Stena Oil blev afgørende for havnens kollaps. Projektet blev forsinket med flere år, og omkostningerne steg fra 160 mio. kr. til over 465 mio. kr.
Samtidig vurderer undersøgelsen, at samarbejdet mellem havnens bestyrelse og kommunen var præget af konflikter og manglende kommunikation, hvilket gjorde det sværere at finde løsninger i tide. Da den nye havnebestyrelse tiltrådte i slutningen af 2023, vurderede den, at havnen ikke kunne fortsætte som selvstyrehavn, og kommunalbestyrelsen besluttede i maj 2024 at hjemtage havnen som en kommunal havn.
Den offentliggjorte udgave af undersøgelsen er en sammenfatning, der er beregnet til offentligheden. Den fulde advokatundersøgelse er fortsat fortrolig, men er blevet afleveret til Frederikshavn Kommune i dag.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.