Et nyt helikopteranlæg, støtte til udkørende teams og udbredelse af tilbud til udsatte i flere kommuner.
Det er blot nogle af de tiltag, der med hjælp fra en nyere akutpulje, skal implementeres i regionernes akutberedskab. Flere regioner har nemlig allerede søgt om tilskud til nye initiativer.
Muligheden for at søge om penge opstod tilbage i april, hvor regeringen og partierne bag aftale om finanslov for 2024 offentliggjorde Sundhedsstyrelsen pulje, som skal hjælpe regioner til at styrke deres akutte indsats. Puljen blev slået op som led i udmøntningen af finanslov 2024 og indeholdt 273 mio. kr., der i perioden 2024 - 2027 har til formål at gøre en mærkbar forskel i regionernes akutberedskaber. Puljen var en forlængelse af den tidligere akutpulje fra 2022.
Ambitionen er, at midlerne skal sikre, at alle borgere kan blive behandlet hurtigt og effektivt døgnet rundt - uanset hvor de bor.
Derfor er pengene bl.a. tiltænkt flere akutbiler, udkørende teams og uddannelse af flere ambulancebehandlere. Ambitionen er, at det vil øge kapaciteten og dermed sikre, at borgerne kan få hurtig behandling, hvis de fx. kommer ud for en ulykke eller bliver ramt af akut opstået sygdom.
- Det er afgørende, at hjælpen kommer hurtigt frem, når man har brug for den, uanset om man bor tæt på eller langt fra et sygehus. Derfor styrker vi nu akutberedskaberne på tværs af landet med et trecifret millionbeløb, siger Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Midlerne fra akutpuljen går bl.a. til:
- Etablering og udvidelse af døgndækkende beredskab rundt om i landet, bl.a. med flere akutbiler og indkøb af udstyr til eksisterende akutbiler, så den akutte hjælp kan styrkes og nå frem.
- Øget elevoptag som ambulancebehandler, herunder flere voksenelevpladser til ambulancebehandlere i Region Sjælland for at styrke kompetencerne og kapaciteten i akutberedskabet.
- Styrkelse af den sundhedsfaglige visitation gennem bl.a. styrkelse af vagtcentralen og etableringen af en visitationsenhed i Sønderjylland.
- Nyt helikoptertankanlæg på Bornholm.
- Udbredelse af ’sociolancen’ til flere kommuner i Region Hovedstaden – sociolancen er et ambulancekoncept med social- og sundhedsfaglig bemanding målrettet socialt udsatte.
- Støtte til udkørende teams, bl.a. i socialpsykiatrien i Region Sjælland, der kan yde behandling på stedet til gavn for udsatte og sårbare grupper.
Kilde: Indenrigs- og sundhedsministeriet
Fra 2028 og frem bliver initiativerne finansieret af regionerne via bloktilskuddet.
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.