dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Teflonfabrikken Accoat i byen Kvistgård i Helsingør Kommune har gennem længere tid fået kritik for PFAS-forurening.
Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Helsingør barsler med påbud til teflonfabrik

Efter PFAS-forurening og ætsende nedfald barsler Helsingør Kommune nu med påbud til teflonfabrikken Accoat.

HELSINGØR: Helsingør Kommune barsler med et påbud til teflonfabrikken Accoat, skriver TV 2 Kosmopol, som har set et udkast til det omtalte påbud. I udkastet fremgår det, at Accoat skal pålægges at kortlægge og afgrænse PFAS-forurening i både jorden og grundvandet ved flere af virksomhedens tidligere grunde.

Kommunen skriver også, at forureningsundersøgelser fra juni 2024 viser overskridelser af PFAS i 14 grundvandsboringer i området. Det er også beskrevet, at der skal udarbejdes en plan for oprensning "inklusiv omkostninger". Påbuddet er endnu ikke tildelt, men blot et udkast. 

Fabrikken har været i søgelyset i en længere periode. Så sent som i december måned 2024 oplyste virksomheden, at den ville lukke dele af sin produktion. Udmeldingen kom efter, at DR havde beskrevet, at fabrikken havde sendt ætsende nedfald ud af skorstenen et ukendt antal gange gennem flere årtier. Flere tidligere medarbejdere fortalte også om at have oplevet, at deres biler havde fået lakskader på grund af nedfaldet.

Krav om målinger i luften

Da de store mængder forurening blev opdaget i sommeren 2024, begyndte Helsingør Kommune at mistænke fabrikken for at forurene luften med PFAS.

I oktober 2024 fremsatte kommunen derfor et krav om, at virksomheden skulle lave PFAS-målinger af røgen fra dens skorsten. Fabrikken skrev dengang, at den altid har benyttet lovlige produkter i produktionen og overholder miljøgodkendelsens krav.

Efter afsløringerne om ætsende nedfald ønskede flere partier i Helsingør Byråd, at Miljøministeriet skulle gå ind i sagen.

SRS

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/helsingoer-barsler-med-paabud-til-teflonfabrik

GDPR