

Det skal være nemmere for kommunerne at undgå overskridelser af PFAS i vandmiljø og spildevand. Derfor har Miljøministeriet indfører nu et nyt kvalitetskriterie, der gør det muligt for landets kommuner at sætte en grænseværdi for 24 PFAS-stoffer.
- Udfordringen med PFAS har vist sig at være kompleks, og vi finder PFAS stort set alle de steder, vi leder. Vi skal sætte ind mod PFAS ved blandt andet vores rensningsanlæg. Derfor får kommunerne nu bedre mulighed for at stille krav til det forurenede vand virksomheder udleder, siger miljøminister Magnus Heunicke (S).
Det er kommunernes ansvar at sørge for, at spildevand fra rensningsanlæg og virksomheder ikke forurener miljøet. I dag findes der i EU kun krav for et enkelt PFAS-stof i vandmiljøet, herunder i udledning af spildevand.
Der er dog et nyt krav på vej fra EU, som dækker en række PFAS-stoffer i blandt andet spildevand, men Danmark går med det kommende kvalitetskriterie foran og indfører begrænsningerne tidligere.
Forskellige nationale indsatser igang
I sommer blev der nedsat en taskforce med eksperter, der skal bidrage med viden og prioritering af håndteringen af PFAS.
Der testes desuden for PFAS i badevand, og grænseværdier for PFAS i spildevandsslam er under udarbejdelse. Danmark har derudover indført øgede krav til test og grænseværdier for PFAS i drikkevand.
Foruden den nationale indsats mod PFAS arbejder Danmark sammen med fire andre EU-lande for et omfattende forbud mod anvendelse af PFAS i hele EU.
Regeringen planlægger at fremlægge en samlet national PFAS-handlingsplan i begyndelsen af 2024.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.