dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Den regionale udvikling skal fastholdes i regionerne, mener Landdistrikternes Fællesråd, hvis formand Steffen Damsgaard kalder det "skævt", når et element i regeringens sundhedsreform netop er at fjerne udviklingen fra regionerne.
Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne vil fastholde den regionale udvikling i regionerne

En del af regeringens forslag til sundhedsreform er at fjerne andre ansvarsområder fra regionerne - bl.a. den regionale udvikling. Det vil svække den væsentligt, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Et element i den nye sundhedsreform, som regeringen netop nu forhandler med Folketingets partier om, er at fjerne regionernes opgaver inden for regional udvikling for at finde 0,2 mia. kr. Sker det, frygter Landdistrikernes Fællesråd, at det vil svække den tværgående udvikling på en række væsentlige områder, lyder det fra organisationen, der kalder elementet helt skævt.

- I de dele af landet, der ligger længst væk fra de største byer, mærker man konsekvenserne hårdest, når den cirkulære genanvendelse skal sikres, og klimaforandringer stiller nye krav til klimasikring. På de områder yder regionerne i dag et vigtigt bidrag gennem regional udvikling, og derfor virker det helt skævt, hvis regeringen vil fjerne den opgave, siger formand Steffen Damsgaard.

Regionerne hjælper bl.a. kommunerne med deres klimaplaner, der fx sætter mål og laver indsatser mod udledningen af drivhusgasser og for tilpasning til klimaforandringer. Det bidrag stopper, hvis arbejdet med den grønne omstilling bortfalder fra regional udvikling, lyder det fra landdistrikternes organisation.

Regionerne og EU-milliarderne

Siden 2014 har regionerne gennem regional udvikling sikret 2,24 mia. kr. til danske klimaprojekter. Steffen Damsgaard fremhæver det landsdækkende klimasamarbejde Life Act, hvor Region Midtjylland har samlet alle regioner og 27 kommuner om en ansøgning med et budgeet på 200 mio. kr. - hovedsageligt finansieret af EU.

- Regionerne spiller en central rolle i at samle kommuner, vidensinstitutioner og andre aktører til større EU-ansøgninger, og de har opbygget en ekspertise, som mange land-, ø- og yderkommuner ikke selv vil kunne håndtere, siger han.

Et andet projekt er Coast to Coast - Climate Challenge fra 2022, som forenede kommuner, Region Midtjylland og forsyningsselskaber om klimasikring. Det var afgørende for, at Klimatorium blev etableret i en yderkommune som Lemvig.

- Den type projekter vil slet ikke kunne gennemføres, hvis regional udvikling falder bort, da det kræver regional ledelse og medfinansiering over flere år. Vi vil derfor også gå glip af betydelige EU-midler, som Danmark aldrig ville komme i nærheden af, hvis ikke regionerne kunne deltage i den indsats, siger Steffen Damsgaard.

Viden og erfaring

På tværs af regionernes landdistrikter bliver der i dag delt viden og erfaring fra lokale udviklingsinitiativer, som også bidrager til den regionale udvikling.

- Regionerne løfter en vigtig opgave med at samle erfaringer på tværs af kommunegrænser, hvilket har meget stor værdi for landdistriktsudviklingen. Det er måske mere vigtigt end nogensinde, hvor mange kommuner oplever store forskelle i det økonomiske råderum, at man understøtter de lokale udviklingsinitiativer i hele regionen, lyder det fra organisationsformanden.

Landdistrikternes Fællesråd mener, at det vil være i strid med regeringsgrundlagets ambition om "et Danmark i bedre geografisk balance", hvis ikke regional udvikling prioriteres som en opgave hos regionerne.

- De regionale land- og yderområder vil miste afgørende udviklingsmuligheder indenfor klimasikring, klimatilpasning, grøn omstilling og cirkulær økonomi, som er fundamentalt for attraktive bosætningsmuligheder og arbejdspladser og særligt vigtigt i de mest udfordrede regionale områder, vurderer Steffen Damsgaard.

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/landdistrikterne-vil-fastholde-den-regionale-udvikling-i-regionerne

GDPR