Noget tyder på, at en årelang praksis for politiske forlig er ved at ændre sig. Sådan lyder vurderingen fra flere eksperter, som Information har præsenteret for en række eksempler på, at regeringen ikke længere betragter en række forlig som gældende. Forklaringen lyder, at der efter folketingsvalget ikke længere er flertal bag dem.
- Det argument har jeg aldrig hørt før. Jeg har aldrig før hørt, at fordi flertallet forsvinder, så ophører forligsnormerne, siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Helene Helboe Pedersen til Information.
Skulle der være tale om en ny praksis, vil det ændre på hele betydningen af et forlig, vurderer Helene Helboe Pedersen.
- På den ene side kan det selvfølgelig være et opgør med noget rigiditet, men det vil godt nok også være et opgør med den stabilitet, forlig giver. De er jo netop kendetegnet ved at gælde på tværs af valg, siger hun.
Tidligere forlig
Forlig, der ikke længere bliver betragtet som gældende, tæller blandt andet elevfordelingen, Fonden for blandede byer og Togfonden. Angående elevfordelingen skriver Undervisningsministeriet til Information: "Efter folketingsvalget er der ikke længere et flertal bag elevfordelingsaftalen fra 2021" og konkluderer: "Forliget er således bortfaldet."
I praksis er mange af de smalle forlig indgået med venstrefløjen, og det kan blive et problem for dem i de kommende år, vurderer lektor og forsker i forlig Flemming Juul Christiansen.
- Politisk vil det betyde, at venstrefløjen er svækket. De smalle aftaler, de håbede og forventede var langsigtede, gælder pludselig ikke, siger han til avisen.
Kritik af linje
Partierne i det tidligere rød-grønne flertal kritiserer da også, hvad der tegner til at blive regeringens nye linje.
-Jeg synes, det er et kæmpestort problem, hvis etableringen af denne her midterregering også indebærer et opgør med den måde, vi historisk set har forholdt os til for forlig, siger Enhedslistens Pelle Dragsted til Information.
Partiet planlægger at tage sagen op i Udvalget for Forretningsordenen for at få afklaret, hvad der er op og ned, og nedskrevet nogle klare regler på området. Hos De Radikale er man også uforstående over for regeringens tilgang:
- Det er virkelig uklogt af regeringen det her. Jeg håber meget, de vil overveje at beholde forligene, siger Lotte Rod til Information. Også SF's politiske ordfører Signe Munk kritiserer tilgangen:
- Måden, regeringen er kommet fra land på, vidner i hvert fald ikke om den største respekt for Folketinget og partierne uden om regeringen, siger hun til Information.
Information har forsøgt at kontakte Socialdemokratiet, der henviser til Finansministeriet. De oplyser, at de arbejder på en oversigt over de gældende forlig og ikke vil kommentere sagen, før det arbejde er færdigt.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.