dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Omstridt kursted på Læsø fik bevilling - og tilsynet en sag

Flere socialdemokrater har forladt partiet i protest mod byrådets holdning til Læsø Kur, der i går af et flertal fik bevilget 1,5 mio. kr. til renovering. Modstanderne vil nu sende sagen i tilsynsrådet

LÆSØ: Den gamle Vesterø Havnekirke blev i 2008 til Læsø Kur, et behandlings- og wellnesscenter, der udnytter Læsøs mineralholdige salt til gavn for især psoriasispatienter. Stedet skal tiltrække turister og være med til at styrke og bevare Læsø som lokalsamfund.

Det er byrådet i Læsø Kommune sådan nogenlunde enige om. Men så stopper enigheden også.

I går vedtog et flertal i byrådet bestående af seks medlemmer fra Venstre, Samarbejdslisten og Socialdemokratiet at bruge 1,5 mio. kr. på Læsø Kur, som den selvejende fond, Læsø Fonden, står bag. På gør nemlig et tilskud fra Realdania på 6,1 mio. kr. muligt, så en samlet renovering for 7,6 mio. kr. kan igangsættes. De tre medlemmer fra Læsø Listen og Dansk Folkeparti stemte imod.

Først i oktober meldte flere medlemmer sig ud af Socialdemokratiet i protest mod det tredje medlem, viceborgmester Folmer Hjort Kristensen (S), hvis standpunkt i afstemningen om en bevilling til Læsø Kur de var så utilfredse med, at de valgte at gå.

Både formanden gennem de seneste seks år, Erling Strøm Mortensen, og de to byrådsmedlemmer Lars Vilsen og Bente Fauerholt forlod partiet og stiller i stedet op for Læsø Listen.

Uenigheden handler om Læsø Kur. Siden det blev etableret i 2008, har det kostet skatteyderne på Læsø godt 10 mio. kr. inklusiv de 1,5 mio. kr. som blev vedtaget i går.

Kommunen skal ikke være virksomhed
- Ved valget i 2013 lød det, at Læsø Kur skulle være bæredygtigt, så skulle vi betale 5,7 mio. kr. for at redde det, og jeg stemte imod. Jeg stemte også imod en energioptimering i 2015, og nu skal stedet så vedligeholdes for 7,6 mio. kr. Jeg har sendt et forslag om, at vi skal forære dem bygningen for én kr., og så kan de klare sig selv. Men det er jo omsonst, når et flertal har vedtaget at bruge 1,5 mio. kr. igen, siger Lars Vilsen.

Han understreger, at Læsø Listen mener, at kommunen hælder alt for mange penge i Læsø Kur:

- Som kommune skal vi ikke drive privat virksomhed, og borgerne skal vide, hvad det her handler om.

Han mener, at dem der har stemt for dette,  er ligeglade med lejekontrakten:
- De mener, at Læsø Kur er 'et fyrtårn for Læsø'. Sludder. Hvis vi skal til at opkøbe private virksomheder som kommune – det holder bare ikke. Jeg vil ikke lukke stedet, men de skal altså kunne klare sig selv, pointerer Lars Vilsen.

Læsø Kur skaber synergi og omsætning
Borgmester Tobias Birch Johansen (V), er omvendt rigtig glad for beslutningen i går:

- Det er bare godt, fordi alternativet er ikke-eksisterende – Læsø uden Læsø Kur, som har så stor indflydelse på øen, det er utænkeligt, understreger han.

Han tror på både renovering og en god fremtid for Læsø Kur:

- Jeg tror på, at det kan lade sig gøre, fordi vi har en dygtig ledelse, der virkelig skaber vækst i driften. Jeg anerkender, der har været problemer, men de sidste fire år har det kørt uden problemer, skabt synergi og omsætning alle steder i lokalsamfundet, siger Tobias Birch Johansen.

Han giver det eksempel, at Aalborg Kommune jo også putter penge i deres Zoo:

- Det gør alle kommuner – hvorfor ikke Læsø? Jeg er glad for, at vi er kommet videre, og der er kommet ro på nu. Det viser opbakning til Læsø Kur og ledelsen, og vi må ikke glemme, at der jo er ti arbejdspladser dernede, fastslår borgmesteren.

Lejekontrakt ryger i tilsynsrådet
Byrådsmedlem Olav Juul Gaarn Larsen (V) understreger, at Læsø Kur blev skabt for at skaffe udvikling og arbejdspladser på Læsø som kursted og som godkendt behandlingscenter for psoriasispatienter.

- Vi har en dygtig leder, der har forbedret driftsresultatet år for år. Læsø Kur har været i stand til at betale den aftalte husleje, og er i dag en virksomhed med 7-10 medarbejdere, over 12.000 besøgende, en omsætning på 7.5 mio. kr. og med sorte tal på bundlinjen til gavn for hele øen, siger Olav Juul Gaarn Larsen.

Men alt dette er ikke nok for Lars Vilsen og Læsø Listen:
- Ifølge lejekontrakten er vi forpligtet til at vedligeholde Læsø Kur for minimum 225.000 kr. årligt – det hænger ikke sammen. Derfor vil vil vi nu sende lejekontrakten til det kommunale tilsyn, så vi forhåbentlig alle – også borgmesteren - kan blive klogere på denne sag, pointerer Lars Vilsen.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/omstridt-kursted-p-laes-fik-bevilling-og-tilsynet-en-sag

GDPR