dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Indenrigsminister Sophie Løhde (V) og resten af regeringen har på knap to uger skiftet holdning ift. afskaffelse af selvbudgettering. (Arkivfoto).
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kovending:
Regeringen trækker hastelovforslag om selvbudgettering tilbage

For to uger siden ville indenrigsminister Sophie Løhde (V) afskaffe selvbudgettering, men nu vil hun i stedet forhandle med KL. Det kan udskyde økonomiaftale til august.
19. NOV 2024 10.05

Regeringen og KL har aftalt, at muligheden for selvbudgettering opretholdes, mens parterne sammen arbejder på en ændring af ordningen på den korte bane.

Regeringen havde ellers fremsat et lovforslag om at afskaffe selvbudgettering, men nu går ministeren altså i stedet i dialog med KL.

Planen er, at regeringen og KL skal opnå enighed om ændringer af selvbudgettering i god tid frem mod økonomiaftalen for 2026. Ordningen skal primært være relevant for en mindre gruppe af vækstkommuner, der samtidig sikrer større stabilitet for kommuner, der vælger det statsgaranterede udskrivningsgrundlag.

Hvis der ikke opnås enighed i starten af 2025, vil økonomiforhandlingerne blive udskudt til august med henblik på at lade august-skønnet for bl.a. det kommunale udskrivningsgrundlag udgøre grundlaget for Økonomiaftalen 2026, herunder fastsættelse af statsgaranti.

Der udarbejdes også en løsning for de kommuner, der i 2024 og 2025 har valgt statsgaranti. Regeringen vil fortsat tildele Fanø Kommune et ø-tilskud som lille ø-kommune uden fast forbindelse.

- Vi er glade for, at regeringen er gået i dialog med os om at finde en ordning, som både tilgodeser de kommuner, som har god gavn af selvbudgettering, og de kommuner, for hvilke statsgarantien er helt nødvendig. Det er også godt, at vi fortsat finder en løsning for de 16 kommuner, der har valgt statsgarantien i 2024, siger KLs formand Martin Damm.

Usikkerhed om kommunernes økonomi

KL har taget skarp afstand til "den forhastede proces, som regeringen med lovforslaget lægger op til". Lovforslaget blev helt konkret fremsat den 6. november, og høringsfristen var den 11. november.

Da forslaget blev fremsat, udtalte indenrigsminister Sophie Løhde (V), at det var pga. usikkerhed om kommunernes økonomi.

- Jeg har med bekymring fulgt udviklingen, hvor flere og flere kommuner vælger at pålægge sig selv og kommunerne som helhed en stigende risiko i budgetlægningen. Nu står vi desværre i en situation, hvor omfanget af selvbudgettering i kommunerne medfører så væsentlig usikkerhed om deres økonomi, at vi er nødt til at handle, sagde Sophie Løhde på daværende tidspunkt.

Hele 96 kommuner havde valgt selvbudgettering for 2025.

Selvbudgettering: Kommunen skønner selv indtægter fra skatter og tilskud. Potentiale for højere indtægter, men også risiko for tab, hvis skønnene er for optimistiske.

Statsgaranti: Kommunen bruger statens skøn, som sikrer et fast indkomstniveau. Giver økonomisk sikkerhed, men kan betyde tab af ekstra indtægter ved positiv lokal vækst.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/regeringen-traekker-hastelovforslag-om-selvbudgettering-tilbage

GDPR