
Fra denne måned er det helt forbudt at tænde en smøg under strandturen i Frankrig, der som det første land i Europa indført nationalt rygeforbud på strande og andre udendørsarealer som parker.
Overtræder man forbuddet, vanker der bøder på op til 5000 kroner.
I Spanien er mere end 700 strande gjort røgfrie af de lokale myndigheder over de senere år. Men i Danmark går det den anden vej.
Her måtte byrådet i Aarhus Kommune i juni opgive at indføre et rygeforbud på strandene, da kommunens jurister og flere ministerier vurderede, at det ikke er muligt inden for den nuværende lovgivning.
Kun på enkelte strande rundt om i landet er der rygning forbudt.
Det ærgrer i Kræftens Bekæmpelse, hvor man arbejder for at gøre flere udearealer røgfrie, fortæller Niels Them Kjær, forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.
- Der er nogle kommuner, som gerne ville gøre det her, men er blevet bremset, fordi de faktisk ikke har juridisk rettighed til at forbyde rygning på strande.
- Men rygning bør ikke ske, der hvor børn og unge er til stede. De kopierer jo de voksnes adfærd, så det vil alt andet lige betyde, at flere børn og unge begynder at ryge, siger han.
Manglende ejerskab står i vejen
Når rygeforbuddet ikke kan gennemføres i Aarhus Kommune, skyldes ifølge Aarhus Stiftstidende, at kommunen ikke formelt ejer strandene, selvom den står for driften.
Byrådet i Aarhus fik undersøgt, om der i stedet kunne stilles skilte op med en henstilling om ikke at ryge, men heller ikke det kunne lade sig gøre, fordi strandbeskyttelsesregler forhindrer, at der sættes skilte op på et større areal.
I Frankrig er det omfattende rygeforbud på udendørsarealer indført for at beskytte børn og unge, har sundheds- og familieminister Catherine Vautrin oplyst i flere medier.
Samtidig skal forbuddet gavne miljøet ved at undgå skodder i naturen.
I 2019 fik Danmark den første røgfri strand, da Tisvildeleje Kystsikringslag i Nordsjælland gjorde den private strand i Tisvilde røgfri.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der røgfrie strande i Silkeborg, Hvidovre og Fredensborg Kommuner.
Det kan lade sig gøre, når kommunen ejer strandarealet, fortæller formand for Fritids- og Idrætsudvalget i Fredensborg Charlotte Sander (S).
- Det er ikke sådan, at vi har et strandpoliti gående, der skal håndhæve forbuddet. Men vi har skilte, og det er mit indtryk, at det bliver respekteret, siger hun.
Også badeanstalter kan indføre rygeforbud.
Udendørsarealer står uden for rygeloven
- Loven om røgfrie miljøer skal beskytte mod passiv rygning indenfor på arbejdspladser og i det offentlige rum.
- Overordnet gælder, at det ikke er tilladt at ryge indenfor på arbejdspladser, i institutioner, skoler, kollektive transportmidler, serveringssteder og indendørs lokaliteter, hvor der er offentlig adgang.
- Loven fastsætter kun regler for indendørs rygning, bortset fra på skoler og i daginstitutioner, hvor loven også bestemmer reglerne på udearealerne.
- Loven fastsætter dog kun mindstekrav. Det betyder, at offentlige og private arbejdspladser gerne må gå videre end loven og indføre røgfrie udearealer.
- Nogle udearealer er helt røgfrie. Det vil sige, at der overhovedet ikke må ryges på matriklen, hvorimod andre udearealer har et delvist røgforbud med rygezoner.
Kilder: Kræftens Bekæmpelse, Ritzau.
Flere røgfrie strande kan være på vej
Fra 1. april i år blev det muligt for kommunerne at indføre rygeforbud på de kommunale legepladser med en national forebyggelsesplan, som en række partier vedtog i 2023.
Og det kan meget vel være, at kommunerne skal have mulighed for at udvide rygeforbuddet til også at gælde strande, mener Socialdemokratiets forebyggelsesordfører, Matilde Powers.
- Jeg synes personligt, at der er forskel på de franske strande og de danske strande. I Frankrig ligger man meget tæt på mange strande og kan nemt blive generet af røgen. Sådan er det ikke på de fleste danske strande. For eksempel er det ikke et lige så stort problem, hvis man er ved Vesterhavet.
- Men omvendt vil vi gerne lytte til, hvis kommunerne oplever, at de har problemer med passiv røg på deres strande, siger hun.
Matilde Powers vil derfor tage op i kredsen af partier bag forebyggelsesplanen, om det skal være muligt for kommuner at gøre strande røgfri.
Det er ikke alle steder, at der er opbakning til at kvitte smøgerne på på strandturen.
I København blev et forslag i Borgerrepræsentationen om at "henstille til et røgfrit miljø" med skiltning og rygezoner på kommunens tre strande nedstemt tilbage i 2021.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.