
Henrik Stokholm blev kendt i den brede offentlighed som "Rektoren fra Nyborg Gymnasium", da han insisterede på at lade to udviste somaliske piger blive på skolen, mens deres sag blev behandlet, og i skarpe vendinger kastede sig ind i flygtninge-debatten.
Derudover har han markeret sig ved blandt andet som den første rektor at lukke ned for sociale medier i skoletiden, indføre trivselsmentorer for eleverne, ligesom han indførte røgfri skole og nedbragte alkoholindtaget til festerne ud fra tanken om, at sundhed også er uddannelse.
I dag er han rektor på Niels Steensens Grundskole og Gymnasium i København og er aktuel med en bog, som ikke blot gælder gymnasierne, men også et opråb til folkeskolerne.
- Debatten om mistrivsel har ofte handlet om, at de unge skal tage sig sammen. Jeg vil derimod sige, at det er de voksne, der skal tage ansvar. De unge er født ind i en tid, hvor der er evigt og konstant pres fra prøver og sociale medier, og det er de fohold, vi skal lave om, siger han til DK Nyt.
Han peger på, at man skal arbejde for at gøre folkeskolen til et sted, hvor værdier som ro og fordybelse kommer mere i spil.
- Skolen skal være en bastion mod omverden, hvor de unge kan finde ro og nærvær samtidig med, at man bliver fagligt dygtig, siger han.
Folkeskolen skal dermed være med til at skærme børn og unge mod det omliggende samfund, forklarer Henrik Stokholm.
- Når de unge får fri, bliver de bombarderet fra alle sider af sociale medier, forventningspres, utilstrækkelighed og alt muligt andet. Vi skal gøre noget for at skolen bliver et mere roligt sted, og hvor der er plads til at lave de formålsløse ting. De unge har brug for en retning, og der skal mere tid til at lærerne kan være omsorgspersoner for eleverne, siger Henrik Stokholm.
Tag selvbestemmelsen tilbage
Folkeskolen er dog under et stort politisk pres med hele tiden nye krav, debatter, velmenende forældre og styrende politikere.
- Der har været rigtig mange skolereformer, omvæltninger og tungt prøvetryk over eleverne. Man har taget alt det gode ud af skolen. For mig er meningen grundlæggende med skolen, at klæde de unge på til livet og gøre dem til hele mennesker. Men folkeskolen i dag er blevet for instrumentelt, og lærerne har fået for travlt, siger Henrik Stokholm.
Han vil dog gerne rose den nuværende retning på Christiansborg, hvor man er ved at flytte mere af ansvaret ud til den enkelte skoleleder og fjerne centrale krav og styring fra læringsplanerne.
- Det er alt sammen de rigtige ting, men bare ti år for sent, siger Henrik Stokholm.
Ikke desto mindre glæder han sig over, at ansvaret for den enkelte folkeskole er på vej ud til skolelederne og lærerne igen. Nu handler det om at gribe mulighederne, mener rektoren.
- Man har været vant til at blive styret, og det er klart, når man får ny frihed, så skal man lære at gribe de muligheder. Der skal noget udviklingsarbejde i gang med dem, der ved noget, og det er lærerne. Det vigtigt er, at reformerne kommer til at være i et parløb med de faglige foreninger og de dygtige medarbejdere og ledere, siger Henrik Stokholm.
Ti års reformpause
Henrik Stokholm har været rektor i ti år, og i samtlige af de år har der enten været en reform – eller også har der været en reform på vej.
- Som lærer oplever du hele tiden, at du skal ændre retning eller praksis og er træt af at blive bombarderet med input fra Christiansborg og byrådet. Alt for ofte har politikere ladet sig styre af lokale enkeltsager. Det, vi har brug for, er ro.
Derfor er det ikke bare politikerne på Christiansborg, som skal overlade styring til det lokale led, det gælder også lokalpolitikerne, mener Henrik Stokholm.
- Politikerne har været vant til at blande sig, men man skal give autonomien tilbage til dem, der ved noget, og det er skolefolkene. Det gælder både lokalpolitikere og nationale. Vi kan i den henseende lære rigtig meget af friskolerne på det plan. Selvbestemmelse giver gladere medarbejdere, skoleledere og i sidste ende gladere elever.
- Der er masser af dygtige skoleleder, som kan håndtere udfordringerne. Det er ikke dumme mennesker, men fagfolk, som ved enormt meget på deres område. Lad dem løse problemerne, siger Henrik Stokholm.
Derfor foreslår rektoren en reformpause på ti år, hvorefter man efterfølgende kan evaluere med de faglige organisationer.
- Det er et kæmpe stort stykke arbejde, som venter. Det kræver noget at tage selvbestemmelsen tilbage. Og det er klart, at man kommer til at sætte sig selv på spil som leder, og det bliver hårdt. Men sådan var det tidligere, så selvfølgelig kan man komme tilbage til det.
"Det er ikke de unge, den er gal med, det er samfundet"
I denne bog kaster Henrik Vestergaard Stokholm sig ind i debatten om den danske skoles fremtid. Han søger tilbage til Grundtvig og principperne for en kærlig skole, der forener omsorg med uddannelse. Og han gør op med berøringsangst, fagligt formynderi, handlingslammelse og skoleledere, der ikke tør mene noget.
Bogen er skrevet i samarbejde med Anders Ryehauge og udgivet af Grønningen 1.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.