dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Fra stålvalseværkets slaggebunker, mens værket var i aktivitet - her i 2002.
Stefan Kai Nielsen/Ritzau Scanpix

Slagger fra stålvalseværket truer fjord

Både PFAS, phenoler og chlorerede opløsningsmidler findes i for store koncentrationer ved Frederiksværk.
30. JAN 2024 9.26

HOVEDSTADEN: En undersøgelse fra Region Hovedstaden slår fast, at omfattende forurening nær stålvalseværket i Frederiksværk udgør en risiko for Roskilde Fjord.

En række giftige stoffer er fundet i grundvandsprøver, som regionen har fået foretaget nær Stålvalseværket og Slaggemolen i Frederiksværk. Undersøgelsen slår for første gang fast, at der er en risiko for, at forureningen nær værket finder vej ud i Roskilde Fjord. Adskillige tungmetaller og oliestoffer er fundet i koncentrationer, der overskrider grænseværdierne for havvand og som ifølge regionens rapport er en trussel mod fjordens vandkvalitet.

– Det er en kritisk situation. Alle de her stoffer er problematiske, og det kan ikke udelukkes, at de i væsentlige mængder udledes i fjorden på den ene eller anden måde. Det udgør en overhængende risiko mod fjorden, og man bør skride ind og gøre noget, inden situationen forværres, siger Kim Gustavson, seniorforsker og specialist i miljøfarlige stoffer i vandmiljøer på Aarhus Universitet, til sn.dk.

Fra rapporten 
  • I seks af 54 vandprøver er der konstateret indhold af chlorerede opløsningsmidler. Inderst i havnen findes der vinylchlorid svarende til ca. 380 gange miljøkvalitetskravet.
  • Der er konstateret flere phenoler over miljøkvalitetskravet på Slaggemolen og i området omkring kystvolden. Den højeste konstaterede overskridelse er for xylenoler
    svarer til 4.000 gange kvalitetskriteriet for havvand.
  • I 48 ud af 54 vandprøver er der konstatereret indhold af PFAS over miljøkvalitetskravet for andet overfladevand og/eller for grundvandskvalitetskriteriet. Derved er der en udbredt grundvandsforurening med PFAS på hele undersøgelsesområdet.

Det Danske Stålvalseværk A/S gik konkurs i år 2002. Virksomheden efterlod et affaldsdepot, der består af 100.000 tons
tungmetalbelastet produktionsaffald herunder skærver, glødeskaller, støv og opgravet jordfyld.

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/slagger-fra-staalvalsevaerket-truer-fjord

GDPR