
De unge vil læse i de større byer og efterlader tomme stole på uddannelsesinstitutioner i de mindre byer.
Således er tre ud af fire af de optagne på landets videregående uddannelser er blevet optaget i Aalborg, Aarhus, Odense og København.
Det er samme andel som de to foregående år, fremgår det af tal, som Uddannelses- og Forskningsministeriet har offentliggjort søndag.
Dermed forbliver langt størstedelen af de studerende i de fire største byer, til trods for at skiftende regeringer gennem årene har forsøgt på at modvirke det.
Mads Fjord Jørgensen, der er fagchef for videregående uddannelser i tænketanken Dea, bemærker også stilstand i de geografiske søgemønstre.
- Hvis man skal lykkes med det, så er det et langt sejt træk, og der er ikke noget, der tyder på, at det er lykkedes, siger han og henviser til en politisk aftale om udflytning af studiepladser.
Flytning af uddannelsespladser
Tilbage i 2021 indgik den daværende S-regering og et bredt flertal i Folketinget en politisk aftale om flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele landet. Den havde blandt andet til formål at give unge, der ikke havde lysten eller ressourcerne til at flytte til en storby, bedre uddannelsesmuligheder.
Uddannelsespladser i de fire største byer blev udflyttet og reduceret, mens nye uddannelser blev etableret uden for de fire største byer.
Det drejede sig blandt andet om nye uddannelser som bioanalytiker, jordemoder og radiograf i henholdsvis Hjørring, Slagelse og Næstved. I Tønder blev der oprettet en ny datamatikeruddannelse og Haderslev fik en ny uddannelse til ergoterapeut.
Andelen af optagne inden for de fire største byer lød i 2021 på 74 pct. og i 2022 på 76 pct., mens det i 2023, 2024 og 2025 er 75 pct.
- Det er en rigtig vanskelig opgave, man har sat sig for med den aftale, lyder det fra Mads Fjord Jørgensen, der pointerer, at et af de unges parametre for valg af uddannelse er lokalitet.
Landdistrikternes Fællesråd har tidligere foreslået en differentieret SU til gavn for studerende på uddannelser uden for de fire største byer.
Tal fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen viser desuden, at mens der i Hovedstadsområdet var 45 uddannelser med ledige pladser, lød det tal på 65 i Region Sjælland, 93 i Region Nordjylland, 118 i Region Midtjylland og 174 i Region Syddanmark.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.