
Hvordan står det til med vores digitale demokrati?
Det giver en ny, stor undersøgelse fra Digitaliseringsministeriet - Indeks for det danske digitale demokrati 2024 - et svar på. For første gang nogensinde har danske forskere nemlig taget temperaturen på det digitale demokrati.
Undersøgelsen viser, at grundbetingelserne for det digitale demokrati er på plads, men at potentialet for et stærkt digitalt demokrati ikke udnyttes fuldt ud.
Bl.a. fremgår det af undersøgelsen, at over halvdelen af danskerne (58 pct.) ikke deltager i debatter om samfundsforhold online, men at hver femte borger egentlig gerne ville, men afholder sig fra det grundet den hårde tone i kommentarsporene.
Faktisk erklærer 66 pct. af danskerne sig "enige" eller "delvist enige" i, at fjendtligt, hadefuldt og nedværdigende indhold på de digitale platforme og sociale medier udgør et stort demokratisk problem, og kun hver femte føler sig tryg ved at interagere med folk, de er uenige med online.
En megafon for de larmende få
"Det skaber en skævvridning i debatten, som sætter den digitale demokratiske samtale under pres," skriver Digitaliseringsministeriet.
- Den sikkerhedspolitiske udvikling tvinger os ikke kun til at opruste militært, men også til at styrke vores demokrati. En stor del af vores demokratiske samtale foregår i dag på sociale medier. Derfor er det vigtigt, at alle føler sig velkomne til at deltage i debatten og ikke føler sig truet til at blive væk, siger digitaliseringsminister Caroline Stage (M) og fortsætter:
- Tidligere troede vi måske, at de sociale medier kunne blive en demokratisk løftestang. I dag kan vi se, at de i høj grad er blevet en megafon for de larmende få. Det er problematisk, for det skævvrider debatten, når kun nogle synspunkter er repræsenteret.
Misvisende og falsk indhold
Selvom undersøgelsen også viser, at misinformationskilder kun fylder én procent på tværs af den danske Facebook-offentlighed, oplever 6 ud af 10 danskere alligevel, at de ofte støder på falsk eller misinformerende indhold.
Samtidig er 74 pct. af danskerne enige om, at det udgør et stort demokratisk problem, at misinformation spredes på sociale medier og digitale medier, men blot 1 ud af 10 har tillid til, at sociale medier er i stand til at håndtere misvisende og falsk indhold.
- Det digitale demokrati er for vigtigt til at blive overladt til nogle få tech-giganter. Danskerne har i dag ikke tillid til, at de sociale medier er deres ansvar voksen, når det kommer til at fjerne falsk indhold. Så når X har givet frit spil til, at misvisende opslag kan figurere på sin platform – og Metas udmelding om at bevæge sig i samme retning – vil tilliden ikke blive højere, siger digitaliseringsministeren og fortsætter:
Tværtimod risikerer vi, at flere vil afholde sig fra at tage del i den demokratiske samtale online. Vi skal derfor bruge en undersøgelse som denne til at få skabt en offentlig debat om de spilleregler, vi ønsker at have på de sociale medier.
ap
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.