

I går mødtes KL og regeringen til det første sættemøde, og dermed er løbet frem mod en ny økonomiaftale sat i gang.
Og hvordan forløbet kan komme til at se ud, har Kurt Houlberg, forsker i kommunal økonomi hos VIVE, et godt bud på.
- For kommunernes vedkommende, vil meget være hængt op på, at der sidste år blev givet et større løft af servicerammen, end der har været på noget tidspunkt siden kommunalreformen i 2007, fortæller han.
Gennem en del år har KL fået omkring 1,3 eller 1,4 mia. kr. i løft i økonomiaftalen, hvilket ifølge Kurt Houlberg nogenlunde har svaret til de demografiske ændringer, der har været i årene.
Derfor var løftet sidste år på 3,2 mia. kr. også et " væsentligt beløb", især set i lyset af, at kommunerne gennem en årrække har haft stigende udgifter til bl.a. det specialiserede socialområde.
KL har kaldt løftet for et sporskifte, og Kurt Houlberg mener derfor, at KL vil gå ind til forhandlingerne med et budskab om, at hvis der skal være tale om et reelt sporskifte, kræver det, at kommunerne får noget enten tilsvarende eller gerne mere i den kommende aftale.
- I KL's optik er det ikke et reelt sporskifte, hvis det bare er en engangsforestilling. Men omvendt har finansministeren aldrig kaldt det et sporskifte. Så der ligger også noget i sprogbrugen, hvor man kommer til at lægge lidt arm om, hvor stor rammen skal være, og hvor meget den kan løftes med, siger han.
Det ydre og indre bagtæppe
Op til økonomiforhandlingerne har KL påpeget den ustabile verden, som omgiver Danmark, og denne virkelighed mener Kurt Houlberg også kommer til at ligge som et ydre bagtæppe i forhandlingerne. Ifølge ham står vi i en situation, hvor der i år er flere store dagsordner ude i verden end før.
For med bl.a. krig i Ukraine og usikkerhed i forhold til USA's ageren, skal der nationalt investeres markant mere i forsvaret end tidligere.
- Selvom investeringerne kommer på forskellige tidspunkter og i forskellige dele af den offentlige sektor, er der selvfølgelig en sammenhæng mellem, hvor mange penge man kan poste i forsvaret og mulighederne for også at løfte forbruget på velfærd i kommunerne, siger han.
Kurt Houlberg peger på, at beredskab generelt kommer til fylde en del i forhandlingerne, herunder også klimasikring, som har fået en mere fremtrædende plads de senere år.
- Det er nogle alvorligere dagsordner, end det tidligere har været, som danner det ydre bagtæppe for forhandlingerne. Og så kan man sige, at der er et indre bagtæppe, som er kommunernes velfærdsøkonomiske udfordringer på nuværende tidspunkt, siger han.
Det er bl.a. bølgen af reformer, der skyller indover kommunerne i disse år, og især to af dem, mener Kurt Houlberg kommer til at fylde i forhandlingerne.
Nemlig sundhedsreformen og beskæftigelsesreformen, fordi de er store og omfattende og har betydning for kommunernes økonomi og opgaver. Bl.a. byder beskæftigelsesreformen på besparelser, og med sundhedsreformen skal kommunerne afgive en række opgaver til regionerne.
- Selvom reformerne er økonomisk uafhængige af økonomiforhandlingerne, er det ingen tvivl om, at det vil have en afsmittende effekt på de diskussioner, der kommer til at være i forhandlingslokalet, forklarer han.
Et andet vigtigt tema under forhandlingerne vil være de stigende udgifter på socialområdet både i forhold til udsatte børn og voksne, borgere med fysik eller psykisk handicap, hjemløse, personer med misbrug, og dertil også det voksende antal børn med særlige behov i folkeskolen.
Ingen vil gå til valg med en stram økonomi
Som en slags ekstra krymmel på toppen af forhandlingerne, slutter 2025 også med et kommunalvalg, og denne forestående begivenhed mener Kurt Houlberg også vil have en indflydelse på den endelige økonomiaftale.
- Kommunalvalget betyder, at KL har lidt bedre mulighed for at få lydhørhed for deres argumenter om, at der skal bruges flere penge på velfærd, end hvis det ikke havde været valgår, siger han og tilføjer:
- Hverken kommunalpolitkere eller Christiansborgpolitkere ønsker at gå til valg med en meget stram kommunaløkonomi i baggrunden.
Det betyder dog ikke, at KL kan forvente, at "der vil komme til at flyde velfærdsguld i gaderne", men det giver dem noget at forhandle med.
- Både krisen, og at der skal bruges flere penge på forsvaret, gør det vanskeligere for KL, når de træder ind i forhandlingslokalet, men det skubber i den anden retning, at det er valgår og at inflationen ikke længere er så høj, forklarer han.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.