
På landets seks professionshøjskoler har der overordnet set været et lille fald i antallet af ansøgere på de fire store velfærdsuddannelser - pædagog, sygeplejerske, lærer og socialrådgiver.
Det skriver organisationen Danske Professionshøjskoler i en pressemeddelelse.
Samlet er de fire uddannelser gået tilbage med to procent sammenlignet med sidste år. Det dækker både over ansøgere via kvote 1 og kvote 2.
For socialrådgiver- og sygeplejerskeuddannelsen er antallet af ansøgere faldet med henholdsvis to og otte procent.
Pædagog- og læreruddannelsen er derimod gået en smule frem med henholdsvis en og fire procent.
Minister er overrasket
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) hæfter sig især ved det faldende søgetal på sygeplejerskeuddannelsen, som hun kalder overraskende.
- Mit bud vil være, at når de unge søger ind på en uddannelse, så kigger de på forskellige parametre som studiemiljø og faglighed. Men de ser selvfølgelig også på, hvad det er for et arbejdsliv, der venter en.
- Men jeg forventer egentlig, at når man ser nogle år ud i fremtiden, så vil tendensen for de her velfærdsuddannelser være vendt. Det gælder også sygeplejerskeuddannelsen.
Lørdag klokken 12.00 var der ansøgningsfrist for at søge optagelse på de videregående uddannelser via kvote 1.
Kvote 1-ansøgere bliver udelukkende optaget ud fra karaktergennemsnit.
I marts var der ansøgningsfrist for ansøgninger via kvote 2, der foruden karaktergennemsnit bedømmes ud fra forskellige faglige og generelle aktiviteter.
"Bekymrende, men ikke uventet"
Danmark står ifølge Camilla Wang, forperson for Danske Professionshøjskoler, over for en længerevarende udfordring med faldende interesse for de fire store velfærdsuddannelser.
- Det er bekymrende, men ikke uventet, siger hun i meddelelsen.
På trods af udviklingen er Camilla Wang optimistisk.
Hun henviser til en politisk aftale fra foråret om, at der skal investeres i uddannelser på professionshøjskolerne.
Samlet prioriteres knap to milliarder kroner til reformen, der skal være fuldt indfaset i 2032.
Reformen indebærer blandt andet, at nogle af professionsuddannelserne forkortes med tre måneder.
Samtidig kan de studerende se frem til flere ugentlige timer på mindre hold og mere vejledning og feedback.
- Det tager tid, men vi tror på, at det vil gøre en forskel - både for de studerende og for samfundet, der har brug for dygtige fagprofessionelle i velfærden og erhvervslivet.
- Der bliver dog tale om et langt, sejt træk, hvis udviklingen skal vendes. Ikke mindst fordi, vi samtidig skal forholde os til, at ungdomsuddannelserne også bliver mindre, lyder det fra Camilla Wang i meddelelsen.
De fire store velfærdsuddannelser har siden 2020 været ramt af faldende ansøgertal.
Ansøgere får besked om optagelse på uddannelserne 28. juli.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.