dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Ktsdesign/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

Kunstig intelligens kan godt være virkelig dum

KLUMME En amerikansk tænketank føler sig ikke betrygget i, at det nødvendigvis går den rigtige vej med kunstig intelligens.
30. MAR 2023 6.00

Alle der har set en af "Terminator"-filmene, "Robocop"-serien, "I, Robot" og hvad der ellers findes i genren, er helt på det rene med, at kunstig intelligens er noget, man skal passe på. Ellers overtager det verden og udsletter menneskeheden.

Det bygger på den præmis, at noget processor-drevet ikke kan lide at blive slukket, og det kan man på en måde godt relatere til, hvis man fx har downloadet en app og kæmpet længe for at få den til at stoppe med at opkræve et månedligt gebyr.

Men der er dog et stykke vej til hele menneskeheden, og advarsler, der først og fremmest knytter an til film-fiktion, kan godt komme til at minde lidt for meget om 5G-frygt, antivaxxing, og hvad har vi ellers.

Alligevel er ellers tænksomme folk fra Future of Life Institute ude med en opfordring til en timeout i udviklingen af kunstig intelligens. Future of Life Institute er en slags amerikansk tænketank, der foruden kunstig intelligens har fokus på bioteknologi, atomteknologi og klima.

Alt med det til fælles, at rigtigt anvendt kan det forandre verden til det bedre, og forkert anvendt kan det antænde rene katastrofer. Lige nu føler tænketanken sig så ikke betrygget i, at det nødvendigvis går den rigtige vej med den kunstige intelligens.

Årsagen: at den meget omtalte Chat GPT i sin nyeste version er så kraftfuld, at man skal stoppe med at udvikle videre, før alting er gennemtestet grundigt, hedder det i et åbent brev. I første omgang en opfordring til alle udviklere, men om nødvendigt også en opfordring til et regulært forbud.

Chat GPT blev lanceret i november sidste år og gjorde sig hurtigt interessant, fordi man kunne indtaste spørgsmål og få meningsfulde svar tilbage. I hvert fald tilsyneladende meningsfulde, for det viste sig hurtigt, at Chat GPT var så ivrig efter kunne svare, at den om nødvendigt opfandt noget frit ud af luften.

Klummeskriveren oplevede det selv her i weekenden. Det har heddet sig, at man kan bede Chat GPT gengive en artikel, der ligger bag betalingsmur for på den måde at smuglæse uden at betale.

En leder i Jyllands-Posten, hvor chefredaktør Marchen Neel Gjertsen erklærede sig naiv og trak alt, hvad hun havde ment om minksagen tilbage, blev sendt en tur gennem den kunstige intelligens, der meldte tilbage, at lederen handlede om corona, men ellers også bestod i en beklagelse over intet at have forstået. Samt vel at mærke at den skulle være skrevet af Lars Trier Mogensen, som ganske vist også er aktør i meningsbranchen, men tilknyttet dagbladet Information.

Det er et åbent spørgsmål, hvem af dem der har grund til at føle sig mest fornærmet. Men uanset vil klummeskriveren godt tilslutte sig det synspunkt, at den kunstige intelligens i dette tilfælde er på vej et forkert sted hen.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kunstig-intelligens-kan-godt-vaere-virkelig-dum

GDPR