
Mange kommuner har nydt godt af den såkaldte bryllupsturisme. Den har lagt millioner i kommunekasserne og hos lokale blomsterhandlere, fotografer og andre, som traditionelt bidrager til de gode bryllupsminder.
Fra sidste år trådte nye regler i kraft, som skulle lukke bryllupsturismens bagdør til proformaægteskaber. Den indsats er Social- og Indenrigsministeriet nu klar med en evaluering af.
Men de nye regler sætter sine tydelige spor i kommuner som Ærø, Langeland og Sønderborg. Her har reglerne betydet en markant nedgang i antallet af vielser, viser evalueringen.
'Patienten døde undervejs'
Særligt på Ærø er nedgangen til at tage og føle på. Her var der i 2018 5.338 vielser. Det var sidste år faldet til 1.507 par, som havde fået godkendt den såkaldte prøvelsesattest, der kan føre til vielse.
På Langeland er det tal gået fra 1.085 i 2018 til 96 i 2019, og Sønderborg har oplevet en halvering fra 1.098 til 563.
Ærøs borgmester Ole Wej Petersen (S) er ikke imponeret over udviklingen.
- Jeg vil sige, at Social- og Indenrigsministeriet i sin evaluering har ret i, at sygdommen er helbredt. Altså, at man har fået sat en prop i stort set alle de proforma-ægteskaber, men patienten døde undervejs, siger han til Fyens Stiftstidende.
For 20 mio. kr.'s erhverv ødelagt
Ole Wej Petersen mener på den ene side, at reglerne har stoppet proformaægteskaberne, men til gengæld ødelagt bryllupsturismen på øen. Ærøs turist- og erhvervsdirektør Chris Hammeken har regnet på det og er enig. Han fortæller til avisen, at det kommer til at koste øen 20 mio. kr. om året på erhvervsområdet.
Loven betød blandt andet en skærpet kontrol af de par, som kommer hertil for at sige ja. Den kontrol blev flyttet over i den specialiserede enhed Familieretshuset fra kommunerne, ligesom enheden varetager sagsbehandling og godkendelse.
Danish Island Weddings på Ærø har i en høring til ministeriet oplyst, at deres omsætning i 2019's første tre måneder faldt med 86,7 pct., og desuden peget på, at Familieretshusets sagsbehandlingstider var alt for lange i starten. Det er dog blevet bedre, lyder det.
Den lille niche er smadret
Allerede sidste år kunne kommunerne se konsekvenserne, men her afviste minister Astrid Krag (S) at lempe reglerne - til stor ærgrelse for Langelands borgmester Tonni Hansen (SF).
- Den lille niche, vi har forsøgt at bygge op med bryllupsturisme, er stort set smadret. Det rammer vores handelsliv hårdt, lød det fra borgmesteren sidste år.
Blandt de 11 mest populære bryllupsturisme-kommuner er antallet samlet faldet fra 15.853 i 2018 til 9.018 i 2019.
Antallet af vielser foretaget af de 11 kommuner, der havde flest vielser i 2017, udgjorde for begge år 93 pct. af det samlede antal vielser i de 94 kommuner, der deltog i undersøgelsen. Antallet af udstedte prøvelsesattester udgjorde i forhold til disse kommuner 76 pct. af det samlede antal prøvelsesattester udstedt til alle landets kommuner i 2019.
De 11 kommuner er: Esbjerg, Fanø, Frederiksberg, Kolding, København, Langeland, Stevns, Sønderborg, Tønder, Ærø og Aabenraa.
Kilde: Social- og Indenrigsministeriet
Find hele evalueringen hos ministeriet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.