dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Professor ved Center for Offentlig Ledelse, Lotte Bøgh Andersen, kalder det en "stor ledelsesopgave" at være kommunalpolitiker i et reformår.
Presse

Politisk lederskab er afgørende, når velfærden skal reformeres

På KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum er der fokus på kommunernes rolle i at føre store reformer ud i livet. Ifølge professor kræver det politisk lederskab med tydelig retning, tillid og samarbejde.
8. MAJ 2025 10.13

KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum åbnede i Aalborg her i dag med en klar erkendelse af, at velfærden står over for omfattende forandringer. Under overskriften “Nyt ansvar - nye muligheder” sætter konferencen fokus på, hvordan kommunerne kan navigere i en ny æra, hvor reformer på både sundheds-, ældre- og socialområdet står for døren. 

Og med reformer i horisonten og store ambitioner for fremtidens velfærd, bliver spørgsmålet ikke kun, hvad vi skal ændre, men også hvordan. Her spiller de kommunale politikere en helt central rolle, mener professor Lotte Bøgh Andersen ved Kong Frederiks Center for Offentlig Ledelse fra Aarhus Universitet, der er en af hovedtalerne til dagens konference. 

- Reformer lykkes ikke af sig selv. Det kræver, at nogen tager ansvar for at få dem til at leve i praksis. Og det ansvar ligger i høj grad også hos kommunalpolitikerne, siger Lotte Bøgh Andersen til DK Nyt forud for sit oplæg til konferencen. 

Tydelig, politisk retning

Ifølge Lotte Bøgh Andersen er der en tendens til, at reformdebatten domineres af strukturelle løsninger og tekniske modeller. Men virkeligheden i kommunerne kræver også en anden form for lederskab: Politisk lederskab, der kan omsætte nationale ambitioner til konkrete, borgernære løsninger - især når ressourcerne er knappe, og forventningerne høje.

- Der er brug for, at politikerne sætter en tydelig retning. Det betyder ikke, at de skal blande sig i alt, men at de skal gøre det klart, hvad der er vigtigst, hvad der skal prioriteres, og hvad kommunen vil stå på mål for, siger hun. 

Den klare retning er ikke kun vigtig for borgerne, men også for de ansatte i kommunerne, der skal føre beslutningerne ud i livet.

- En tydelig politisk linje gør det muligt for ledere og medarbejdere at tage ansvar på en meningsfuld måde. Hvis man som leder er uklar i sine mål, overlader man tolkningen til andre. Og det skaber usikkerhed. 

Tillid - et nøgleord

Endnu en uundværlig del af den komplekse reformligning er ifølge professoren tillid - også internt i kommunalbestyrelsen. 

- For kommunalpolitikerne handler det bl.a. om at få genskabt den tillid, som måske har fået nogle hakker i valgkampen. Vi skal kunne stole på hinanden, selvom vi ikke er enige med hinanden, siger hun. 

Lederskab handler altså ikke kun om topstyring, men også om at styrke samarbejdet mellem politikerne og de øvrige ansatte i kommunerne. Men det er ifølge professoren ikke noget, der kommer af sig selv. Det kræver vedvarende arbejde og ærlig kommunikation.

-  Man skal som politiker turde være transparent om de udfordringer, man står overfor. Og så skal man følge op på det, man siger. Det gør prioriteringerne mere legitime og styrker derudover det lokale demokrati, forklarer hun. 

Værktøjer til kommunal ledelse

Kommunerne er altså unægteligt under et pres i det, der bliver kaldt et omfattende reformår, som desuden falder sammen med et kommunalvalg.

I sit oplæg i Aalborg vil Lotte Bøgh Andersen præsentere og udveksle refleksioner med kommunalpolitikerne. Målet er at styrke bevidstheden om, hvordan man som lokalpolitiker kan arbejde med lederskab – både internt i byrådet og i dialogen med forvaltning, medarbejdere og borgere.

- Det er en stor ledelsesopgave, ingen tvivl om det. Det er også derfor, at jeg både vil snakke om retning, rammer, relationer og facilitering af fælles refleksion, siger hun. 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/politisk-lederskab-er-afgoerende-naar-velfaerden-skal-reformeres

GDPR