
NÆSTVED: Hvis man bor i Næstved, ryger i eget hjem og modtager hjælp i hjemmet efter servicelovens § 83, skal man betale leje for en luftrenser, som kommunen stiller til rådighed.
Men det er et ulovligt krav at stille borgerne, kritiserer Ankestyrelsen i en sag mod Næstved Kommune.
"Vi lægger vægt på, at Næstved Kommune har betinget levering af personlig og praktisk hjælp efter serviceloven af, at borgeren afholder udgifter til opfyldelse af arbejdsmiljømæssige krav. Det følger af servicelovens § 83, at kommunen har pligt til at tilbyde personlig pleje og praktisk hjælp i hjemmet til personer, som på grund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan udføre disse opgaver", skriver Ankestyrelsen i dens afgørelse af sagen.
I et høringssvar til Ankestyrelsen har Næstved Kommune appelleret, at kommunen "kræver luftrensere, med hjemmel i arbejdsmiljølovgivningen generelt og rygelovens § 11 og § 12, i de hjem, hvor borgerne ikke selv kan lufte ud eller nægter at lufte ud, og hvor hjælpen til borgeren ikke kan gives andre steder".
"Kommunen og borgeren har et fælles ansvar omkring arbejdsmiljøet i borgerens hjem, når der kommer personale i hjemmet", skriver Næstved videre i høringssvaret.
Fra Ankestyrelsen lyder vurderingen, at hjælpen til borgerne ikke må være betinget. Samtidig henviser styrelsen til, at der ikke står noget om at kommuner må kræve betaling for leje af en luftrenser i serviceloven.
"Det afgørende efter servicelovens § 83 er, om borgeren på baggrund af nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har behov for personlig hjælp, pleje og/eller hjælp til praktiske opgaver i hjemmet", konkluderer Ankestyrelsen.
lal
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.