dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Syv af Folketingets partier står bag aftalen, mens kun DF, DD, EL og ALT står udenfor.
Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Bred aftale sender 43 mia. kr. til "største forandring i over 100 år"

Danmark vil få meget mere skov, og landbruget får klimaafgift i aftale om grøn trepart. Den vil kræve meget af kommunerne, siger minister.
18. NOV 2024 10.26

43 mia. kr.

Så meget bliver der afsat til gennemførelsen af den grønne trepart, som et bredt flertal i Folketinget mandag formiddag har præsenteret.

- Det er 3 mia. kr. lagt oveni det, vi aftalte i sommer, sagde minister for grøn trepart Jeppe Bruus (S) på pressemødet, hvor han kaldte aftalen "den største aftale forandring af Danmarks landskab i over 100 år. Det er mega megastort".

Aftalen bygger videre på det kompromis, der i sommer blev indgået mellem regeringen og en række parter, hvoraf KL, Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening er de væsentligste.

Aftalen betyder ifølge forligsparterne, at Danmark vil få markant mere skov, i alt 250.000 hektar, hvilket svarer til størrelsen af Lolland, Falster og Bornholm tilsammen. Derudover skal 140.000 hektar, som i dag dyrkes på klimabelastende lavbundsjorde, omlægges til natur. 

Økonomiminister Stephanie Lose (V) understregede, at gennemførelsen af aftalen vil "kræve rigtig meget af kommunerne og statsadministrationen".

- Vi kommer til at heppe på jer, at I lykkes med at gennemføre den aftale, vi nu sætter i søen, sagde hun.

Reduktion af kvælstof

Det store emne i de politiske forhandlinger har været en reduktion af kvælstofudledningerne, hvilket bl.a. gennemføres via en CO2-afgift på landbruget. 

Tre bud har været i spil, hvoraf den mest ambitiøse, scenarie 1, ville reducere kvælstofudledningen med 14.100 ton kvælstof om året, mens de to øvrige ville reducere med hhv. 13.600 og 12.900 ton. Aftalen er endt med en tillempet udgave af scenarie 1, hvor bl.a. Bornholm fritages for kravene.

Ifølge aftalen reduceres kvælstofudledningen nu med 13.780 ton årligt.

Den større reduktionsindsats for landbruget skal begynde i 2027. Fra 2030 skal landbruget betale en afgift for hvert ton udledt CO2, men landbruget får et bundfradrag til at mindske udgifterne.

Klimaminister Lars Aagaard (M) hæftede sig på pressemødet ved, at Danmark nu bliver det første land i verden, som indfører en klimaafgift på landbruget.

Bag aftalen står foruden de tre regeringspartier SF, De Radikale, De Konservative og Liberal Alliance. 

Tilfreds naturfredningsforening og landbrug

Aftalen mødes med tilfredshed hos både Danmark Naturfredningsforening og Landbrug & Fødevarer.

- Jeg er glad for, at der i dag er kommet en bred politisk aftale, som skaber nogle faste rammer for den omstilling af landbrugssektoren, som er så nødvendig – både når det gælder klima og miljø, siger naturfredningsforeningens præsident, Maria Reumert Gjerding.

Hun hæfter sig også ved, at der er aftalt seks store, nye naturnationalparker senest med udgangen af 2030, og at aftalen skal genbesøges i 2027, så indsatsen løbende kan justeres.

Søren Søndergaard, der er formand for Landbrug & Fødevarer, ser aftalen som "en sejr for både det gode landmandskab, klima, natur og miljø".

-Jeg er stolt af den aftale, vi indgik med parterne tilbage i juni, og jeg er selvfølgelig tilfreds med, at den nu er bekræftet af et bredt politisk flertal. (...) Vi har en kæmpe opgave forude, og landmændene er for længst trukket i arbejdstøjet, siger han.

Han hæfter sig bl.a. ved, at aftalen tager højde for svenske og tyske udledninger i beregningerne.

Hele aftalen kan læses her, og faktaark m.v. kan findes her.

 

Artiklen er løbende opdateret

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/bred-aftale-sender-43-mia-kr-til-stoerste-forandring-i-over-100-aar

GDPR