
Lys i alle butiksvinduer og ingen tomme butikslokaler, som ellers prægede bybilledet for blot et par år siden. Det er, hvad Langelands borgmester Tonni Hansen (SF) ser om aftenen, når han går fra rådhuset og gennem sin kommunes største by, Rudkøbing.
- Hvilken anden provinsby med 4.500 indbyggere kan levere det, spørger borgmesteren retorisk.
- Vi praler normalt ikke med tingene, men her har det været svært at holde hemmeligt, at vi har en succes, siger han og tilskriver den arbejdet med EU-projektet "Styrket erhverv i gadeplan" (SEIG).
Projektet har arbejdet på tværs af grænserne mellem de fire sydfynske kommuner om at skabe meromsætning, jobs og et digitalt løft gennem lokalt tilpassede tilbud, oplyser Erhvervsstyrelsen. Målsætningen har blandt andet været at udvikle stærke bymidter.
Tilpasset små erhvervsdrivende
Over fire år har 380 ledere og medarbejdere fra byens erhverv været gennem individuelt tilpassede kompetenceudviklingsforløb med fokus på digitalisering. 84 pct. har gennemført deres forløb.
I forløbene har virksomhederne sammen med en konsulent udarbejdet overskuelige handlingsplaner, udviklet deres digitale kompetencer og haft tilknyttet en ekspertmentor og et netværk. Konsulenterne har lokalkendskab, og målene er forståelige og kortsigtede.
Fordi mange af de deltagende butikker har få ansatte, travlt og lange åbningstider, har det været en fordel, at projektet har kørt på deres præmisser. Det kommer fx til udtryk ved, at konsulenternes mails er på tre linjer frem for to sider.
For Lundely Glas i Faaborg har deltagelsen i projektet gjort en mærkbar økonomisk forskel.
- Jeg er jo egentlig uddannet pædagog, og jeg havde absolut ikke lært noget som helst om, hvordan man driver virksomhed. Det første år, efter jeg var med i projektet, vækstede min omsætning 20 pct, det næste år 33 pct. og nu er jeg ikke i tvivl om, at jeg fordobler i forhold til 2018, siger indehaver Annette Boock.
Dansk Erhverv: Brug det i hele landet
Projektet er fulgt nøje af Dansk Erhverv, og underdirektør Niels Milling, der sidder i styregruppen, ser et stort potentiale i projektets metoder:
- SEIG har med sin særlige tilgang vist, at det er muligt at rekruttere og fastholde målgruppen, og at der med digitale kompetenceløft kan skabes øget omsætning og flere ansatte. Resultaterne taler for sig selv, og det er oplagt at bruge metoderne i hele landet, hvor købstæder i tilsvarende situation har brug for udvikling.
Succesen har allerede forplantet sig uden for de fire sydfynske kommuner: På Bornholm har Genstart Erhverv i Gadeplan - ligeledes støttet af EU's Socialfond - i stort omfang engageret Bornholms erhverv i gadeplan. Desuden har projektleder Helge Padegaard i de seneste tre år holdt oplæg for en række interesserede kommuner og interesseorganisationer.
FAKTA Om "Styrket erhverv i gadeplan" (SEIG)
SEIG forbedrer digitale kompetencer hos medarbejdere og ledere inden for fx e-handel og digital markedsføring.
Projektet har et samlet budget på 19,7 mio. kr., hvoraf 9,8 mio. kr. kommer fra EU's Socialfond. SEIG begyndte i november 2017 og slutter i december 2021. Operatør: Svendborg Kommune. Vigtigste partnere: Faaborg-Midtfyn Kommune, Ærø Kommune, Langeland Kommune. Desuden de lokale erhvervsforeninger, Dansk Erhverv og HK Handel.
Læs mere om "Styrket erhverv i gadeplan" på projektets hjemmeside
Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
sfe
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.