dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
En del af det arkæologiske område på 3,3 hektar, hvor der er fundet væsentlige fortidsminder, som skulle udgraves, hvis kommunen ellers havde fastholdt området som fremtidigt parcelhusområde.
Museum Sønderjylland

Fortidsminder stopper byggemodning - og bliver i jorden

Sønderborg Kommune vil ikke fordyre prisen på byggegrunde med 5,1 mio. kr. og håber på at finde nyt byggeområde uden fortidsminder
3. APR 2018 12.00

SØNDERBORG: Sønderborg Kommune har igennem flere år arbejdet på at kunne tilbyde byggegrunde i byen Vester Sottrup, men der blev fundet så omfattende fortidsminder, at man nu er nødt til at finde et andet område. Udgifterne til udgravninger ville gøre byggegrundene for dyre, oplyser kommunen.

- Der er borgere, der venter på, at der kommer nye byggegrunde i Vester Sottrup. Derfor er det også ærgerligt, at vi nu må erkende, at vi må begynde forfra - med den tid, det indebærer for lokalplan, erhvervelse af jord, byggemodning osv. Som reglerne er nu, er det bygherren - i dette tilfælde kommunen - der skal betale for museernes udgravninger. For området i Vester Sottrup løber det op i 5,1 mio. kr., som skal fordeles på prisen for byggegrundene. Det er ikke realistisk, og derfor har vi besluttet ikke at fortsætte med byggemodningen dér, forklarer Aase Nyegaard (Fælleslisten), formand for teknik- og miljøudvalget.

I området er der fundet, hvad Museum Sønderjylland kalder 'væsentlige jordfaste fortidsminder'. Der er fundet gruber og stolpehuller, som stammer fra treskibede langhuse fra førromersk og ældre romersk jernalder - dvs. perioden omkring år 0. Mange af husene er brandtomter. Der er tidligere fundet spor efter yngre bebyggelser i nærheden, så arkæologerne ønsker derfor at udgrave hele området for at få klarhed over, om de to områder tilsammen har udgjort en landsby.

 - Heldigvis er der stadig efterspørgsel på byggegrunde i Vester Sottrup, og derfor går vi naturligvis nu i gang med at finde et andet, velegnet område til parcelhusgrunde. Vi tager arbejdstøjet på og starter forfra med processens forskellige faser fra mark til byggeklare byggegrunde, siger Aase Nyegaard.

Når ikke der skal bygges, skal der heller ikke udgraves - selv om der er lagt op til at kunne gøre arkæologisk interessante fund.

- Der bliver ikke foretaget udgravninger overhovedet på det sted, hvis ikke der skal bygges. Så ligger fortidsminderne gemt under pløjemulden. Det er faktisk en del af hensigten med de prøvegravninger vi laver: at bygherre kan fravælge en arkæologisk udgravning og fortidsminder bliver bevaret 'in situ', som det hedder, siger enhedsleder på Museum Sønderjylland Lennart S. Madsen til dknyt.
 

 

 
 


 
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/fortidsminder-stopper-byggemodning-og-bliver-i-jorden

GDPR