
Batteriforordningen er blevet revideret, og det betyder, at kommunerne fra 18. august ikke længere har pligt til at indsamle batterier. Hele ansvaret for indsamling og behandling af batterierne overdrages til batteriproducenterne, det såkaldte udvidede producentansvar.
Imidlertid har både kommunerne og de kollektive ordninger, som afhenter batterierne på modtageanlæg og genbrugspladser, ønsket at fastholde den eksisterende kommunale indsamling af bærbare og de såkaldte LMT-batterier til el-cykler m.v., oplyser brancheforeningen Cirkulær og KL.
I første omgang anbefaler KL fortsat at indsamle batterier frem til nytår på uændrede vilkår, da kommunerne har fået DUT-midler for indsamling af batterier for hele året. Men fra 1. januar skal der indgås individuelle aftaler mellem den enkelte kommune og den tildelte kollektive ordning, hvis kommuner fortsat ønsker at indsamle batterierne.
Standardkontrakt
Derfor har KL, Cirkulær, Batteriretur, ERP Danmark samt Recipo i fællesskab lavet et udkast til en standardkontrakt for indsamling af batterier. Formålet er at have et udgangspunkt for forhandlingerne, så der lokalt kun er behov for mindre justeringer samt forhandlinger om pris og serviceniveau.
De kollektive ordninger skal indsende dokumentation til Miljøstyrelsen for, at de har styr på batteriindsamlingen, formentlig inden 1. oktober, og derfor skal kontrakterne med kommunerne være indgået inden da.
KL opfordrer kommunerne til at have et overblik over omkostningerne og mængden af batterier, da de kollektive ordninger ønsker at afregne i kr. pr. kilo. Kan kommunen ikke få en pris, der dækker udgifterne, kan de bede om anvisninger på, hvor de skal sænke ambitionsniveauet.
Kan der ikke opnås enighed om pris og vilkår, må de kollektive ordninger finde ud af, hvordan de så vil løse opgaven, da kommunerne ikke mere vil være forpligtet til at indsamle batterierne.
Det er dog p.t. uafklaret, hvordan kommunerne så skal håndtere de batterier, der alligevel ender i den kommunale indsamlingsordning, oplyser KL, som er i dialog med Miljøstyrelsen om spørgsmålet.
Læs mere om det udvidede producentansvar på KL's hjemmeside.
ak
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.