
Et flertal i Folketingets Udvalg for Forretningsorden vil stramme reglerne for, hvorvidt man kan betale folketingsmedlemmer for at opsige et mandat.
Det har udvalgets medlemmer udenom regeringen vedtaget onsdag.
- Folketingets sammensætning bør styres af, hvordan danskerne stemmer på valgdagen, siger Ole Birk Olesen, Liberal Alliances medlem i udvalget.
Udviklingen sker, efter at det er kommet frem, at Lars Løkke Rasmussen som formand for Moderaterne tilbød daværende partifælle Mike Fonseca 370.000 kroner for at stoppe i Folketinget.
Det skete, efter at Mike Fonseca havde fortalt partiet om, at han var blevet kærester med en pige på 15 år.
Efter sagen kom frem i en bog skrevet af journalist og chefredaktør Mads Brügger, har oppositionspartier krævet lovligheden af manøvren undersøgt.
En kamp om løsgængerne og de nordatlantiske mandater
Den umiddelbare vurdering fra Folketingets jurister har været, at Lars Løkke Rasmussen ikke har handlet ulovligt.
Derfor vil partierne rundt om regeringen i Udvalget for Forretningsorden nu pålægge Folketingets administration at udarbejde lovforberedende arbejde, der kan gøre det ulovligt.
- Det har været afgørende for et flertal af partierne i udvalget at gøre det fuldstændig klart, at det skal være ulovligt at købe et mandat, ligesom det er ulovligt at købe en stemme, siger Peder Hvelplund, medlem af udvalget for Enhedslisten.
I udvalget har de tre regeringspartier Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne meldt sig uenige. Det er Ole Birk Olesen skuffet og overrasket over.
- Jeg skal ikke lægge skjul på, at jeg undrer mig over, at vi har et Socialdemokrati og Venstre i Danmark, der ikke mener, at vi skal sikre, at det er ulovligt at tilbyde folketingsmedlemmer penge for at træde ud af Folketinget, siger han.
Nok har partierne rundt om regeringen et flertal i Udvalget for Forretningsorden. Men hvis deres nye lovforslag skal vedtages, skal der være flertal for det i Folketingssalen.
Her er det endnu ikke lykkedes oppositionen at få bragt regeringen i mindretal - eksempelvis fordi man har trukket på de nordatlantiske mandater og flere løsgængere.
Ole Birk Olesen tror dog, at det er en så oplagt sag, at regeringen i sidste ende vil blive nødt til at stemme for forslaget.
Et 'hovsa-agtigt' forslag
Moderaternes gruppeformand, Henrik Frandsen, afviser at stemme for forslaget.
- Det virker hovsa-agtigt, siger han.
I Henrik Frandsens optik er der grundlæggende ikke tale om, at partiet har tilbudt at købe Mike Fonsecas mandat.
Der er i stedet tale om et forsøg på at hjælpe ham godt videre i en besværlig sag – for med partiets tilbud ville Fonseca faktisk få færre penge, end hvis han afviste og blev, lyder det fra Henrik Frandsen. Forslaget fra oppositionen er ikke gennemtænkt, mener han.
Det sker ud fra en argumentation om, at forslaget ville ramme danske politikere, der tilbydes job i eksempelvis udenrigstjenesten. Henrik Frandsen fremhæver folketingsmedlemmet Anette Lind, der blev tilbudt at være generalkonsul i Flensborg.
- Der stiller man en økonomisk gevinst i udsigt, mens man forventer, at man nedlægger sit mandat i Folketinget, siger han.
I forlængelse heraf nævner Henrik Frandsen også EU-kommissær Dan Jørgensen og Margrethe Vestager som eksempler på politikere, der har fået tilbudt en højere løn for at forlade Folketinget samt Michael Aastrup, der for nyligt blev udnævnt til ambassadør til Europarådet.
- Vi synes helt ærligt, at de har været for hurtige på aftrækkeren for at udelukke enhver form for økonomisk gevinst, siger Henrik Frandsen.
/ritzau/MBH
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.