dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

Himmelvid forskel når beboere i sommerhuse søger dispensation

I Halsnæs er 'tilknytning til området' nok til at få dispensation til at bo helårs i sommerhuset. I Syddjurs skal man være invalid eller alvorlig syg for at få lov
19. MAJ 2009 11.15
Af Knud Abildtrup

HALSNÆS OG SYDDJURS: Kommunernes praksis efter ti år med frit lejde til at bo helårs i landets sommerhusområder viser sig nu at være totalt forskellig - alt efter den politiske indstilling.

'Kommunerne har mulighed for at foretage selvstændige skøn ud fra konkret lokal viden, f.eks. for at imødegå åbenlyse urimeligheder. Det er alene kommunernes ansvar at udøve dette skøn, og det understreges, at det skal bruges restriktivt.'

Sådan lød det tidligere på året fra By- og Landskabsstyrelsen, da rådmænd fra Århus forsøgte at retningslinier fra København i de ofte vanskelige sager.

Og det ser ud til, at kommunerne har taget det med det selvstændige skøn til sig.

Fra Halsnæs Kommune oplyser Gitte Branick til dknyt, at der siden 2005 er givet over hundrede dispensationer til folk, der har søgt om at få lov at blive boende:

- De skal have en god begrundelse, og det kan f.eks. være, at de har tilknytning til området, børn i lokale institutioner, netværk i nærområdet. Det skal dog ikke være en tilknytning, de har fået ved at flytte hertil, men kan typisk være, at de er født i området og så er vendt tilbage.

- Den overordnede holdning her er, at vi giver dispensationer, og vi har skrevet ud til folk, hvordan de kan søge om det. Og jeg har en klar oplevelse af, at der i mange kommuner er en helt anden restriktiv opfattelse - bl.a. i flere jyske kommuner.

Den praksis finder man bl.a. i Syddjurs, hvor Ole Winter over for dknyt oplyser, at kommunen følger loven 100 pct.:

- Det at de bare har tilknytning, går ikke her. Vi har godt 150 sager, og indtil nu har vi kun dispenseret i et enkelt tilfælde: Hvor en borger gjorde rede for, at det på grund af alvorlig sygdom var nødvendigt at blive boende netop i det hus.

Ifølge Ole Winter har Økonomiudvalget fastlagt kursen.

I alle sommerhusområder gælder, at med mindre man er pensionist, eller man kan få særlig dispensation fra kommunen, skal man være ude af sit sommerhus senest 30. september.

Da udløber de dispensationer, som kommunerne kunne give efter afviklingsloven fra 1999. Loven gav kommunerne ti år til at afvikle eventuelle ulovlige helårsbeboelser.





Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/himmelvid-forskel-naar-beboere-i-sommerhuse-soeger-dispensation

GDPR