dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi

- Døm selv om sommerhusbeboelse - og gør det restriktivt

Der er ingen kære mor fra By- og Landskabsstyrelsen. Kommunerne skal selv vurdere, hvem de vil give særlig dispensation til at bo helårs i sommerhus. De eksisterende vejledninger dækker fuldt ud, lyder det
2. MAR 2009 11.19
Århus Kommune - med hele to rådmænd i spidsen - har ellers forsøgt at presse Miljøministeriet til at melde ud med retningslinier for, hvem der skal kunne - og hvem, der ikke skal kunne - få dispensation.

Men den hjælp får de ikke fra ministeriet. Kommunerne har mulighed for at foretage selvstændige skøn ud fra konkret lokal viden, f.eks. for at imødegå åbenlyse urimeligheder. Det er alene kommunernes ansvar at udøve dette skøn, og det understreges, at det skal bruges restriktivt, lyder det fra By- og Landskabsstyrelsen.

Med mindre man er pensionist, eller man kan få særlig dispensation fra kommunen, skal man være ude af sit sommerhus senest 30. september.

Da udløber de dispensationer, som kommunerne kunne give efter afviklingsloven fra 1999. Loven gav kommunerne ti år til at afvikle eventuelle ulovlige helårsbeboelser.

Sommerhusene bliver dog ikke helt tømt til efteråret. Dels gælder pensionistreglen, dels kan kommunen give nye personlige dispensationer i særlige tilfælde.

Pensionistreglen i planlovens § 41 indebærer, at en pensionist, der ejer en bolig i et sommerhusområde, har en personlig ret til at benytte boligen til helårsbeboelse, når pensionisten har ejet sommerhuset i 8 år.

Ifølge vejledning fra By- og Landskabsstyrelsen kan særlige dispensationer eventuelt gives:

* Til ejere eller forpagtere af dagligvarebutikker og andre specifikke virksomheder, når det er nødvendigt af hensyn til virksomhedens drift.

* Til personer, der i forbindelse med erhvervelsen af ejendommen fejlagtigt af kommunen har fået oplyst, at den lovligt kunne benyttes til helårsbeboelse

* Til personer, der på grund af alvorlig sygdom og invaliditet kun kan opnå en rimelig tilværelse i sommerhuset.

* Til folkepensionister, der har ejet et sommerhus i 5 år (de får først automatisk ret til helårsbeboelse efter 8 år)

* i andre tilfælde, hvor kommunen konkret vurderer, at der er særlige forhold, der taler for at fravige forbuddet.

Med den sidste mulighed giver man kommunerne mulighed for at foretage selvstændige skøn ud fra konkret lokal viden, fx for at imødegå åbenlyse urimeligheder. Det er alene kommunernes ansvar at udøve dette skøn, og det understreges, at det skal bruges restriktivt.

Kommunen kan også afvise dispensationer alene med den begrundelse, at antallet af helårsbeboelser i givent område er for højt i forhold til at kunne bevare det som rekreativt område. Kommunen kan altså lovligt fastsætte en overgrænse for antallet af helårsbeboelser i et område.

Det har været omtalt i medierne, at By- og Landskabsstyrelsen vil komme med endnu en vejledning om, hvornår der kan gives dispensationer. Men det er ikke tilfældet, da det eksisterende vejledningsmateriale dækker fuldt ud.

Overblik til oktober
Dispensationer bortfalder ved ejerskifte, og når boligen ikke længere anvendes til helårsbeboelse, dog bør ægtefælle eller samlever efter ejerens død kunne fortsætte helårsbeboelsen på samme vilkår som ejeren. Afslag på dispensationer kan påklages til Naturklagenævnet.

Hvis man bor ulovligt i sommerhus til efterår efter den 1. oktober 2009, skal kommunen udstede et flyttepåbud, og hvis det ikke efterkommes, skal kommunen følge op med politianmeldelse og administrative tvangsbøder. Da man selvfølgelig må bo i sit sommerhus hele sommeren, vil kommunerne tidligst kende omfanget af ulovlig helårsbeboelse efter 1. oktober 2009 - og kan først på dette tidspunkt indlede sag om lovliggørelse.

Ingen ved præcis, hvor mange ulovlige sommerhusbeboere, der er. Da afviklingsloven blev vedtaget, var der knap 8000, og i marts 2007 var tallet nede på knap 4000, over halvdelen i Frederiksborg Amt.

Forbuddet mod helårsbeboelse i sommerhusområder er 70 år gammel, og det skal sikre, at sommerhusområder fortsat er rekreative områder og ikke udvikler sig til almindelige parcelhuskvarterer. Dermed vil man undgå, at der i mangel på 'rigtige' sommerhusområder skal udlægges værdifulde landskaber til nye sommerhusområder. Forbuddet skal også beskytte områdernes landskaber for slid.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/doem-selv-om-sommerhusbeboelse-og-goer-det-restriktivt

GDPR