

Den lokale idémager fra Munkebo, Klavs Norup Lauridsen (K), har altid været fascineret af at udvikle. Om det så er i den lokale håndboldklub eller Munkebos Multipark, som han selv fik ideen til, så handler det for ham om at være helt inde i maskinrummet og ikke blot stå uden for og have en holdning. Klavs Norup Lauridsen vil helt derind, hvor tingene sker - og det gør det i byrådet.
Den 47-årige Klavs Norup Lauridsen blev ved KV17 valgt ind i byrådet med hele 1347 personlige stemmer, hvilket gjorde ham til den største personlige stemmesluger ved KV17 i Kerteminde Kommune. Et tal han selv blev overrasket og meget overvældet over.
Hvordan blev du politisk interesseret?
- Lige meget hvilken by, jeg har boet i, om det har været Aarhus, København eller Kerteminde, så når jeg har gået forbi et rådhus, har jeg altid tænkt: ‘det der, det skal jeg prøve på et tidspunkt’. Min interesse for politik kommer nok af min lyst til at udvikle, og det er der nemlig stor mulighed for i byrådet, hvor man kan sætte præg på det samfund, man er en del af. At kunne være virksom og være en del af udviklingen i et lokalsamfund, betyder utrolig meget for mig.
Hvorfor var det så først i 2017, at du stillede op, hvis det er noget, du altid gerne har villet prøve?
- Jeg tror, det handler om, at tiden først har været helt rigtig i 2017. I 2005 havde jeg små børn, så det krævede meget af min tid og opmærksomhed. I 2009 blev jeg faktisk spurgt af De Konservative i Kerteminde om jeg ville stille op, men der var jeg lige gået i gang med et stort projekt - Munkebo Multipark - og jeg frygtede lidt, at folk ville tro, jeg kun satte det projekt i gang for at pudse glorien, hvis jeg stillede op. I 2013 var jeg lige blevet skoleleder, og jeg syntes ikke timingen var så god til byrådet med lockout og ny reform. Der var nok at se til, du ved. Men i 2017 var børnene blevet store, der var kommet ro på det hele og så sagde jeg simpelthen ja til at stille op for De Konservative - endda som spidskandidat!
Hvad tænkte du så, da du blev valgt ind?
- Det var en vild rejse for De Konservative i Kerteminde Kommune. Vi havde kun et enkelt mandat, men efter valgaftenen endte vi med at have hele syv mandater. Vi var så stolte og glade!
Du fik 1347 personlige stemmer. Hvordan er det at have fået så mange personlige stemmer?
- Det var så overvældende - og det er det nu stadigvæk. Jeg er lidt overrasket over, hvor mange mennesker, der satte kryds ved mig. Men det er også noget, jeg er meget stolt af, fordi jeg lige præcis gerne vil repræsenterer det lokale samfund. Og at folk også vil have mig til det, er jeg meget overvældet over.
Klavs Norup Lauridsen sidder blandt anden i bestyrelsen i den lokale håndboldklub, i bestyrelsen for den såkaldte Virk og Gro gruppe (fremmer den lokale udvikling inden for fritid, kultur og sport) i Munkebo og så er han formand for hjertebarnet Munkebo Multipark, som er et stort udendørsareal med fokus på leg og bevægelse for både børn og unge.
Hvorfor er du gået ind i det lokale foreningsliv?
- Jeg tror, det alt sammen har været skridt hen mod min politiske drøm, og det har nok været det her udviklingsgen, jeg har i mig, som bare har brændt igennem. Så det at engagere sig i lokalsamfundet og udvikle er noget, der ligger helt naturligt til mig og noget, der er vigtigt for mig.
Det virker som om, du er lidt af en lokal idémager. Hvad er det, der tiltaler dig ved at gå aktivt ind i det lokale samfund?
- Ha ha, ja det er jeg nok lidt. Men jeg synes, man har et ansvar over for det fællesskab, man nu engang er i. Om det er i en håndboldklub eller i en by, det er underordnet. Du er en del af noget, og du har et ansvar for fællesskabet, synes jeg. Uanset om du har mange økonomiske ressourcer eller ej. For mig var det med Multiparken især noget om fællesskab. På det tidspunkt havde jeg små børn og med den her individualiserede verden, vi lever i, oplevede jeg, at hver børnefamilie nærmest havde et tivoli i baghaven, hvor børnene kunne folde sig ud og lege, men der var ikke rigtig noget sted, hvor de kunne mødes og dele legeoplevelserne. Det kunne Multiparken ændre på.
Du taler om dit udviklings-gen og godt kan lide at sætte dit præg på forandringerne. Hvorfor er det netop vigtigt for dig det her med at udvikle?
- Når man kan se, at der er noget, der kan være anderledes, kan man gøre to ting. Du kan enten stå uden for og spørge ‘hvorfor gør I ikke sådan eller sådan?’ eller du kan gøre noget aktivt for at forbedre det, der netop kan gøres bedre. Det der med at stå udenfor og være lidt bagklog på, hvordan tingene kan gøres bedre, det er ikke så meget mig. Jeg vil ind i maskinrummet og få tingene til at ske.
Hvordan tror du din hverdag kommer til at forandre sig?
- Jamen min hverdag er blevet fyldt op med møder fra morgen til aften i hvert fald lige her i starten. De fleste møder med byrådet ligger som regel om aftenen, men vi har også et bagland, vi skal tænke på, så det er vigtigt for mig og de andre i De Konservative, at vi får snakket en masse med vores samarbejdspartnere i byrådet og i kommunen og sådan.
Hvordan er det at bevæge sig ind på nyt og ukendt land?
- Det synes jeg er helt vildt spændende. Det kilder sådan helt i maven. Den gode energi vi kom ind med - altså os nye i byrådet - har vi heldigvis stadig alle sammen. Men jeg er enormt glad for, at vi er syv fra de Konservative. Jeg har stor respekt for dem, der sidder som ene mand med et mandat, for det er godt nok arbejdsomt og meget komplekst og der er heller ingen tvivl om, at man bliver nødt til at sige ‘det når jeg ikke det her’, for der er ikke tid det hele. Og slet ikke som ene mand med de komplekse sager. Så derfor er det rart for mit vedkommende, at vi er syv, så vi kan dele tingene ud og sparre med hinanden.
Hvad glæder du dig mest til?
- Jeg glæder mig til at se, hvor langt vi kan komme med det arbejdsprogram, vi gik til valg på. Jeg er spændt på at se, hvor mange flueben vi kan nå at sætte uden for alle de ting, vi gerne ville. Verden er foranderlig, så der kommer nok nye ting til og fra undervejs de næste tre-fire år, som vi måske slet ikke ved, at vi skal tage stilling til.
Hvad bliver en udfordring?
- Det bliver desværre nok at finde økonomien til de visioner og tanker, jeg har på børn og unge området med skoleudvikling samt lokalsamfundet og erhvervsudvikling. Jeg tror, man skal blive skarp på at finde midlerne og måske tænke i nye baner. Kerteminde Kommune er jo en lille kommune og alle kender hinanden. Det kan være en kæmpe grobund for, at man som byrådsmedlem træffer nogle gode beslutninger, men kan måske også være lidt af en udfordring nogle gange.
Hvorfor kan det være en udfordring, at Kerteminde er en lille kommune?
- Jamen fordi jeg står som skoleleder på en lokal skole og samtidig nu også er i byrådet. Man er jo mere eller mindre på hele tiden, fordi man er et velkendt ansigt. Og uanset om du er på arbejde, nede og handle i Netto eller sidder til en håndboldkamp er der altid nogle, der gerne vil diskutere politik. Der er altid nogle, der har meninger og holdninger til, hvad det er man har gjort af ting og sagt. Og jeg vil gerne snakke politik, men ikke hele tiden. Så det der med at være lidt 'offline' engang imellem er vigtigt for mig - sådan lige at slukke telefonen eller sige 'den tager vi lige over en debat en dag'.
Har du egentlig nogle visioner om at klatre længere op ad den politiske stige?
- Man skal aldrig sige aldrig. Jeg forbliver nok lokal, så et umiddelbart nej til Folketinget, hvis det er det, du mener. Men jeg kan sagtens se mig selv som borgmesterkandidat igen og forhåbentlig faktisk også som borgmester! Det er der, man har muligheden for at sætte nogle aftryk og være med til at sætte en retning for, hvor man skal hen som kommune. Jeg kan godt lide ledelse og synes, det er enormt spændende at sætte det rigtige hold. Dér er borgmesterposten klart det rigtige sted at sidde.
Er der noget bestemt du gerne vil opnå med din tid i byrådet?
- Jeg vil gerne se forbedringer på børn og unge området. Vi skal kigge på at få tildelt området nogle ressourcer - det behøver ikke være vanvittigt mange, det ved jeg godt, at der ikke er plads til - men vi skal bare ikke længere ned, vi skal gerne op ad nu.
Hvad giver dig gå-på-mod for at nå dine mål?
- Jeg tror, at følelsen af, at det hele er så spændende giver gå-på-mod. Der er så mange muligheder, og vi i De Konservative er et stærkt hold, det giver mig enormt meget energi. Og så er den gode tone og den gode energi virkelig en god drivkraft for mig generelt, tror jeg.
Hvad er det bedste ved din kommune?
- Jeg tror faktisk, det er, at Kerteminde er en lille kommune. Man siger jo, at det tager lang tid at vende et stort skib, og her skal vi jo udnytte, at vi har et lille skib og få det vendt hurtigt. Jeg synes, vi har alt i forhold til beliggenhed. Vi ligger tæt på Odense, vi ligger tæt på et stort industriområde, som er en del af robot-udviklingen på Fyn, og så har vi meget kyststrækning og en helt fantastisk natur.
Hvad kan så gøres bedre?
- Jamen det er nok økonomien. Det har ikke rigtig hængt sammen de sidste fire år, så det handler som sagt at få skibet vendt. Og så skal vi virkelig sørge for at få noget mere bosætning!
Blå bog
Fulde navn: Klavs Norup Boel Lauridsen
Alder: 47 år
ErhverV: Skoleleder
Bopæl: Bor med sin kone og tre børn i Munkebo
Udvalg: Sidder i Økonomiudvalget, i udvalget for Arbejdsmarked, Erhverv og Vækst og har posten som 2. viceborgmester.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.