dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Nu skal det kortlægges, om der er brugt giftigt PFOS til brandøvelser flere steder i landet. (Arkivfoto.)
Annelene Petersen, Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix

Kommuner skal kortlægge mulig giftforurening efter sag i Korsør

Sagen fra Korsør om forbudt fluorstof i kalvekød fører nu til en kortlægning hos kommuner og regioner.
8. JUL 2021 13.18

Nu skal det undersøges, om fluorstoffet PFOS har været anvendt flere steder i landet ved brandskoler og øvelsespladser, oplyser KL.

Det er miljøminister Lea Wermelin (S), der har bedt kommuner og regioner om en liste over lokaliteter, hvor PFOS kan have været anvendt.

- Sagen i Korsør blev opdaget ved et tilfælde, og det vides endnu ikke, om der kan være andre lignende sager rundt om i landet.

Fluorstoffet PFOS er nu forbudt, men det har været anvendt i brandslukningsskum frem til 00'erne.

Første danske sag i Korsør

180 borgere, der har aftaget kalvekød fra Korsør Kogræsserforening, har fået målt indholdet af PFOS i deres blod. Hos flere er der konstaterede forhøjede værdier af stoffet.

Jyllands-Posten har tidligere beskrevet, at der også er konstateret forhøjede kolesterol- og nyretal hos børn, der har indtaget kød fra kalvene. PFOS er identificeret som et såkaldt prioriteret farligt stof i EU's vandrammedirektiv, fordi det blandt andet er kræftfremkaldende.

Både i USA og i Sverige har der været sager om borgere, der er blevet forgiftet med fluorstoffer, men sagen fra Korsør er den første af sin art i Danmark.

Kommuner og regioner forventer at have en liste klar til miljøministeren i midten af september.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kommuner-skal-kortlaegge-mulig-giftforurening-efter-sag-i-korsoer

GDPR