dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V) understreger på KL's Social- og Sundhedspolitiske Forum, at kommunernes engagement i sundhedsområdet aldrig har været vigtigere.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum:
Kommunernes engagement har "aldrig været vigtigere," siger minister

Til KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum i Aalborg var tre ministre mødt op for at give deres besyv på de mange reformer, og deres betydning for det lokale og nationale politiske landskab.

Når kommunale topledere og beslutningstagere fra hele landet mødes til KL’s Social- og Sundhedspolitiske Forum i Aalborg torsdag, er det med blikket rettet mod en fremtid i forandring.

Konferencen finder nemlig sted på et tidspunkt, hvor det politiske landskab er præget af et højt reformtempo. Regeringen har blandt andet bebudet en omfattende ældrereform og ønsker samtidig at styrke det nære sundhedsvæsen og skabe bedre sammenhæng på socialområdet.

Og det er også primært det, der fylder i konferencesalen, hvor flere hundrede kommunale medarbejdere fra hele landet er mødt op. Alle har de svaret på, hvad de er allermest optaget af, på vej ind ad døren til Forum 2025.

Og her går særligt ét ord igen: "reformer" - efterfulgt af blandt andet "fremtidens velfærd", "ulighed i sundhed" og "reformledelse". 

- Reformer fylder virkelig meget, og de kommer også til at fylde for dem, der bliver valgt til landets byråd og regionsråd. Vi er ofte gode til at pege fingre af Christiansborg, men der ligger også en masse ansvar på den kommunale banehalvdel, da det også er her, vi kan være med til at sætte vores aftryk, lyder det fra formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg og borgmester i Aarhus Kommune Anders Winnerskjold (S).

Kommunerne i fremtidens sundhedsvæsen 

Den nye sundhedsreform, der bl.a. skal styrke det nære sundhedsvæsen med nye akuthuse og mere behandling tæt på borgerne, giver samtidig regioner og kommuner større ansvar for at samarbejde om patientforløb.

Men hvordan skal kommunerne løfte deres opgaver i et forandret sundhedsvæsen?

Det forsøger Indenrigs- og Sundhedsminister Sophie Løhde (V) at besvare:

- Skal vi helt i mål med den omstilling af sundhedsvæsnet og høste gevinsterne af de forandringer, der er sat i søen, bliver det helt afgørende, at vi lykkes med at skabe en bedre sammenhæng for borgeren. Det kræver, at ansvaret og opgaverne bliver tydeligere. Det betyder bl.a., at regionerne skal sikre en bedre overlevering til kommunerne, så de kommunale medarbejdere kan føle sig ordenligt klædt på til at tage over, siger hun og fortsætter:

- Det er jer i kommunerne, der har det indgående kendskab til borgernes livssituationer. Derfor har kommunernes engagement aldrig været vigtigere. Der er brug for, at I er med til at træffe beslutninger om at flytte tilbud tættere på.

Lokalt kendskab og sygehusdrift skal altså ifølge ministeren være langt tættere, og hun opfordrer i samme ombæring kommunerne til at gribe muligheden for indflydelse på fremtidens sundhed, bl.a. gennem deres plads i de kommende 17 sundhedsråd. 

Styrkede indsatser for socialområdet

Det er ikke kun fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, at ministeren er taget nordpå. Også Social- og Boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er kommet for bl.a. at fortælle om, hvordan regeringen og kommunerne skal samarbejde om at sikre, at ressourcerne på området anvendes bedre til gavn for de børn, unge og voksne, der har behov for støtte. 

- Som kommunalpolitiker kan man blive beskyldt for at ville spare bare for at spare, men jeg kender ikke nogle politikere, der er stillet op på den præmis, siger ministeren og referer til budgetterne for det specialiserede socialområde, der synes at have været på himmelflugt de seneste år:

- Vi må erkende, at der i de her år bliver brugt flere og flere penge, uden at borgerne kan se, at de får mere kvalitet eller bedre service. Vi bruger flere milliarder og kvaliteten følger ikke med - tværimod er der flere, der oplever, at de ikke bliver set.

Hun fremhæver blandt andet transparens mellem pris og kvalitet, enklere regler og bedre mulighed for kommunerne til at prioritere. 

Selvbestemmelse, tillid og samarbejde

Ældrereformen, der bl.a. skal sikre mere tid, kontinuitet og kvalitet i ældreplejen gennem faste teams og færre unødige dokumentationskrav, giver også kommunerne friere rammer og mere ansvar for at tilpasse plejen lokalt. Og det kaster muligheder af sig, mener Ældreminister, Mette Kierkgaard (M): 

- Det vigtigste er, at man møder en situation, hvor man tager afsæt i den enkelte ældres selvbestemmelse, lyder det blandt andet fra ministeren. 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/kommunernes-engagement-har-aldrig-vaeret-vigtigere-siger-minister

GDPR