

Erhvervsskolerne får med en ny politisk aftale et økonomisk løft og frihed til selv at vurdere, hvordan pengene bruges bedst. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Samlet set afsættes der over en halv milliard kroner årligt fra 2030 til at øge kvaliteten på erhvervsuddannelserne. Fra 2025 afsættes der 262 millioner kroner stigende til 317 millioner fra 2032 og frem til skolerne uden bindinger.
Pengene skal blandt andet bruges til at øge trivslen og skabe bedre sammenhæng mellem undervisningen på skolerne og tiden i oplæring.
- Med denne kæmpe investering i erhvervsuddannelserne sikrer vi nu, at de, der går den faglærte vej, får uddannelse af endnu højere kvalitet.
- Det er på tide, at vi investerer markant i den faglærtes uddannelse, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) i meddelelsen.
Initiativer skal reducere frafald
De 30 initiativer i aftalen har især fokus på at reducere frafaldet. Fire ud af ti elever falder fra erhvervsuddannelserne. Med aftalen lempes muligheden for at blive optaget på landets skolehjem, hvor elever og lærlinge kan bo sammen med andre under deres uddannelse.
I dag skal eleverne have mindst fem kvarters transporttid til uddannelsen for at blive optaget, men kravet sænkes nu til tre kvarter.
Herudover øges tilskuddet til uddannelsesophold i udlandet.
Målet er, at andelen af elever og lærlinge, der tager en del af deres uddannelse uden for landets grænser, femdobles. Dygtige undervisere er afgørende for undervisningens kvalitet, lyder det i aftalen, og derfor skal den pædagogiske efteruddannelse styrkes.
Erhvervsskolerne forpligtes desuden til at besøge eleverne i deres oplæringsvirksomheder.
Aftalen er indgået af regeringen sammen med Danmarksdemokraterne, SF, Liberal Alliance, De Konservative, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, De Radikale og Alternativet.
Sidste år blev der indgået to andre aftaler på området.
Den nye aftale betyder, at der samlet set prioriteres omkring en milliard kroner fra 2030 og frem til erhvervsuddannelserne.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.