
By-, Land- og Kirkeministeriet kunne i går annoncere, hvem der får del i puljen næste år på baggrund af "ny kapacitet samt produktion i 2024".
Vejen og Jammerbugt modtager henholdsvis 22,6 og 20,2 mio. kr., efterfulgt af Randers, der modtager 16,1 mio. kr.
Ringkøbing-Skjern, som er den kommune, der producerer mest grøn strøm i Danmark, får 12 mio. kr.
Kommuner som Lolland, Hostebro og Aabenraa som også er blandt de kommuner med størst produktion får henholdsvis 7,5 mio. kr., 5,5 mio. kr. og 4,1 mio. kr.
Det er særligt de jyske og sjællandske kommuner, som får del i puljen. Kun to kommuner på fyn får del i puljen, mens ingen kommuner i nordsjælland eller hovedstadsområdet er med.
- De kommuner, der er bedst til opsætning af sol- og vindenergi på land til gavn for hele Danmark skal naturligvis belønnes for det, udtaler midlertidig Thomas Danielsen (V), der vikariere som minister for byer og landdistrikter, mens Morten Dahlin (V) er på barsel.
Halvdelen af tilskuddet vil tilgodese kommuner med nye VE-anlæg, mens den anden halvdel prioriteres til kommuner, der historisk har bidraget til udbygningen med VE. I perioden 2031-2035 vil tilskuddet alene blive fordelt på baggrund af nytilsluttet kapacitet.
Den nye støttepulje blev vedtaget i årets økonomiaftale og gælder i ti år frem fra 2026 til 2035.
Penge fra bloktilskuddet
I KL har man dog været skeptisk overfor finansieringsmodellen bag den nye pulje.
Det er en ommer, lød det fra KL-formand Martin Damm (V) sidste år, da regeringen i sit landdistriktsudspil præsenterede forslaget til den nye VE-ordning.
For i stedet for at indføre en bonus på 200 mio. kr. til fordeling mellem de grønneste kommuner så ville regeringen tage pengene fra kommunernes bloktilskud.
- Det er et uacceptabelt princip, som regeringen nu knæsætter: Den har store ambitioner, men fodrer hunden med sin egen hale. Hvad skal forhindre det næste ministerium i at få samme ide til at finansiere sine ambitioner? Det er en ommer. Vi er nødt til at have en snak med regeringen, så vi kan få en model, der rent faktisk har den tilsigtede virkning – nemlig mere vedvarende energi, sagde Martin Damm sidste år.
"Det betyder, at de penge, som nogle kommuner skal have i bonus, skal tages fra andre kommuner, som så er nødt at skære på velfærden," lød det videre i KL's pressemeddelelse.
I KL er man i dag glad for, at man gør det mere attraktivt for kommunerne er lægge jord til VE-anlæg, men man er stadig ikke glad for, at det er penge, som tages fra bloktilskuddet.
”Det er rigtig godt, at der er incitament til de kommuner, der går forrest i den grønne omstilling. Men det er heller ikke nogen hemmelighed, at finansieringsmodellen bestemt ikke er noget, der er groet i vores baghave,” lyder det i en skriftlig kommentar fra formand for KL’s Klima- og Miljøudvalg, Johannes Lundsfryd Jensen (S).
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.