

- Når regeringen har bedt kommunerne og regionerne om at se på administrationen, er det helt naturligt, at der også i staten ses på administrationen. Regeringen har derfor bl.a. gennemført generelle rammereduktioner i staten på 400 mio. kr. årligt i 2024 og frem.
Sådan lyder det i et folketingssvar fra finansminister Nicolai Wammen (S) til folketingsmedlem Lotte Rod (R). Svaret kommer i forlængelse af en kritik, som KL kom med, da årets økonomiforhandlinger mellem KL og regeringen blev indledt i sidste uge.
Nye beregninger, som KL har foretaget, viser, at regeringer og folketing fra 2017 til 2023 nærmest 1-til-1 har brugt det samme på at øge den statslige administration, som man har brugt på at styrke velfærden i kommunerne.
Således er der ifølge KL brugt hele 11,2 mia. kr. ekstra alene i lønkroner til flere administrative ansatte i staten. Til sammenligning er der i samme periode brugt 11,7 mia. kr. ekstra til hele den kommunale velfærd.
Tager egen medicin
I Nicolai Wammens svar til Folketinget lægger han som nævnt vægt på, at regeringen allerede har gennemført besparelser på administration. Og der er mere på vej.
- Regeringen vil desuden senere i år præsentere et flerårigt arbejdsprogram for staten, som blandt andet har til formål at understøtte opgavebortfald og begrænse statslig administration og bureaukrati, fortsætter finansministeren.
Derfor mener Nicolai Wammen, at regeringen tager sin egen medicin. Men ifølge KL's formand og borgmester i Kalundborg Martin Damm (V) og næstformand og borgmester i Aarhus Jacob Bundsgaard (S) går det ikke hurtigt nok:
- Der er brug for, at vi får taget livtag med statens evigt voksende bureaukrati. Vi vil sige til finansministeren, at der skal tempo i at få gennemført regelforenklinger, samtidig med at regeringen kan frigøre et betydeligt råderum ved at rulle væksten i centraladministrationen tilbage, siger de to borgmestre i en pressemeddelelse fra KL.
Det har KL taget med til forhandlingsbordet
Står det til KL, som repræsenterer landets 98 kommuner i økonomiforhandlingerne med Finansministeriet, skal den almene velfærd styrkes, heriblandt det nære sundhedsvæsen, ældreplejen, folkeskoleområdet og daginstitutionerne.
Med forhandlingerne vil KL også gerne tage hul på drøftelsen af, hvordan man sammen kan komme videre med klimatilpasningen og sikre, at de kommunale beredskaber er rustet til de trusler, der allerede banker på.
Et centralt tema bliver desuden anlægsrammen, som ved de seneste aftaler har ligget på et historisk lavt niveau. Står det til KL, skal anlæggesrammen ikke overraskende op.
Kilde: KL, "Tiden er kommet til at investere i velfærden til de mange"
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.